Читать «Екстремен ум» онлайн - страница 116

Алан Глинн

Разгърнах Поуст и погледнах на първа страница. Заглавието беше ФЕДЕРАЛНИТЕ РАЗСЛЕДВАТ РЕГУЛАТОРИТЕ. Това беше история за случващото се с Нюйоркската щатска комисия по спорта, придружена с крайно отблъскващи снимки на две от длъжностните й лица. Както обикновено в Поуст, най-отгоре на първата страница, до заглавката имаше три теми, заградени в квадратчета, и номерата на страниците, където са поместени статиите. Заглавието в средата, отпечатано с бели букви върху червен фон, моментално привлече погледа ми. То гласеше: ЖЕНАТА НА МЕКСИКАНСКИ ХУДОЖНИК БРУТАЛНО НАПАДНАТА, стр. 2. Спрях за секунда, втренчен в думите и бях готов да прелистя на съответната страница, когато забелязах заглавието до него. То — бял печат върху черен фон — гласеше МИСТЕРИОЗЕН БРОКЕР СЕ ИЗПАРЯВА, стр. 43. Непохватно се замотах с вестника, опитвайки се да го отворя и когато най-после стигнах до статията, която беше в раздела за бизнес, първото, което видях, беше написаното от Мери Стърн.

Стомахът ми започна да се бунтува.

Не можех да повярвам, че не се е отказала и е написала нещо за мен, особено след начина, по който бях разговарял с нея по телефона — но в такъв случай може би тъкмо затова. Текстът на статията заемаше половин страница и към нея имаше снимка на брокерската зала в Лафайет. Виждаха се Джей Золо и другите, извъртели се със столовете си, за да погледнат в камерата.

Започнах да чета.

Нещо необикновено се случва в една от брокерските къщи за еднодневни търгове на Броудстрийт. В зала с петдесет терминала и също толкова бейзболни шапки, играчите на пазара с нокти и зъби си проправят път към маргиналните печалби — една осма точка тук, една шестнайсетинка там. Това е тежък труд в Лафайет и атмосферата е неоспоримо напрегната.

Моето име се появяваше във втория параграф.

Миналата седмица обаче, всичко това се промени, след като новото момче в квартала, Еди Спинола, се появи направо от улицата, откри сметка и веднага се впусна в агресивно лудо предварително купуване на акции, което остави опитните брокери на арената на Лафайет направо без дъх — накара ги да се нахвърлят на клавиатурите си, следвайки неговите стъпки, в резултат на което реализираха печалби, нечувани в света на еднодневното търгуване с акции. Но вижте това — неоспоримият до края на първата седмица Цар Плъх, мистериозният брокер Еди Спинола повече не се е появил…

Не можех да повярвам. Прескочих останалата част от параграфа.

…отказва да говори… необщителен с колегите си брокери… некомуникативен… уклончив, изплъзващ се… никой не го е виждал от дни…

Статията продължаваше с предположения кой съм и какви са плановете ми и включваше различни мнения, едно от които беше на объркания Джей Золо. Една табличка встрани показваше подробно какви акции съм търгувал и как различните редовни брокери в Лафайет са се облагодетелствали от това — един беше спечелил достатъчно, за да плати началната вноска за апартамент, друг си беше направил час за дългоотлагана стоматологична операция, трети наваксваше с изостанали месечни издръжки към бившата си съпруга.