Читать «До ніг твоїх я небо простелю...» онлайн - страница 18

Наталія Дурунда

«Книга? — подумки здивувався Рахімов. — Хіба сучасна молодь читає книжки? Давно не бачив, щоб хтось з таким захватом ковтав написане».

Знову ліниво повернув голову у бік вікна. Потім глянув на годинник і завмер… Лишилося півтори години до прибуття. То він… Майже годину витріщався на якусь пасажирку? І навіть цього не помітив? Здуріти можна. Усміхаючись сам собі, почухав чоло рукою.

Одначе, треба визнати: зайнятий незнайомкою, не помічав, як летить час.

«То які ж у неї очі? — не заспокоювався. — Хоч би на хвилину відірвалася від тої книги. Наче про любов щось читає, така замислена. От поначитуються у такому віці всіляких дурниць про кохання, а потім починають це у дорослому житті експериментувати на чоловіках, які й гадки не мають про мильні романи. Жах», — знову відвернувся до вікна.

Електричка зупинилася: якась невеличка станція. Стоятиме п’ять хвилин.

«О, може хоч зараз відірветься від читанини? — не вгавав Рахімов. — Ні. Читає, мов голодна, ніби книгу вперше побачила. Що ж то за література така?»

Знов рушили. Марат не відривав від молодої пасажирки свій зацікавлений, гіпнотичний погляд. Він уже й не сподівався, що та коли-небудь підніме голову.

Нарешті вона заворушилася. Рахімов насторожився і завмер в очікуванні, мов хижак на полюванні, що вистежив свою жертву і готовий напасти.

Правою рукою дівчина все ще тримала книжку, а лівою спробувала натягнути спідницю на коліна, наче щось помітила.

Він повільно перевів погляд на коліна незнайомки, її очі тимчасово перестали його цікавити. Невдовзі знову повернувся до обличчя.

Раптом пасажирка різко підняла голову і сердито глянула прямо Маратові у вічі. Вона дала зрозуміти, що давно помітила його. І така поведінка чоловіка вже переходить усі межі.

На секунду, від несподіванки, він навіть розгубився. Але з його досвідом на ниві кохання швидко зібрався і продовжив дратувати бідолаху.

«Очі у неї прекрасні, — відверто оцінюючи нещасну, подумки радів. — Такі блакитні, чисті, бездонні, мов океан. І такі невинні…»

Сердешна уже не витримувала. Це була якась відверта насмішка. Марат задоволено відкинувся на спинку м’якого крісла і, здавалося, рентгенив її наскрізь.

«От халепа, — подумки мучилася дівчина. — Він уже, напевно, мої внутрішні органи вивчає, бо зовні нічого не залишилось, це точно. Отак би й запустила в нього цією книгою, якби не люди у вагоні. Сором який».

Надуті від люті губки нещасної так тішили Марата, що він ледве тримався, аби не луснути зі сміху.

«А вона мужньо тримається, — сміявся у душі. — Я вже готовий до найгіршого. Уявляю, що на мене чекає, коли приїдемо і зійдемо на перон. Впевнений, отримаю заслуженого ляпаса. І навіть не ображуся. Бо ця хороша, мила дівчинка дуже прикрасила мені сьогоднішній паскудний початок дня», — ніжно подумав і важко зітхнув.

За дві хвилини електричка зупинилася на кінцевій станції у Мужієві. Народ почав виходити з вагону. Марат затримався, спостерігаючи за незнайомкою. Був упевнений, що чекатиме його на пероні, аби кинути в обличчя все наболіле. Вона змішалася з людьми. Він на мить втратив її з поля зору.