Читать «До ніг твоїх я небо простелю...» онлайн - страница 17

Наталія Дурунда

Марат доїхав до залізничного вокзалу, там вирішив купити квиток у спальний вагон на швидкий поїзд, який їде через Мужіїв. У дорозі проведе ті самі три години, тільки комфорту менше.

Однак у розкладі потяга не побачив.

— Помінявся графік, — пояснила касирка. — Тепер цей потяг прибуває до Мужієва пізно увечері.

— Але мені терміново! — майже скрикнув.

— Тоді — міжміська електричка, — розвела руками жінка.

Від одної думки про цей вид транспорту Марат скривився, наче його у боці закололо.

— Не переживайте, — усміхнулася касирка, зрозумівши у чому річ. Адже хвилину тому молодий чоловік просив найкомфортніше місце. — Там є причіпний, експериментальний, осучаснений вагон. Правда, він в рази дорожчий, але…

Вагон і справді виглядав ніби щойно з ремонту. Блищав на фоні своїх стареньких близнюків, мов глянцевий. Усередині — м’які крісла точно, як в комфортному автобусі. Тільки один ряд розміщений обличчям до іншого. Посередині — килимова доріжка.

Марат був здивований. Тут справді чисто, відносно комфортно.

Сів біля вікна. Зважаючи на ціну, думав — їхатиме один. Однак, як виявилось, вагон не пустує. За якусь мить майже не було вільних місць.

Електричка рушила.

Їхала ніби й швидко, але коли ти сам за кермом — час летить, а тут…

Відчуття, що запізнюється, не покидало Рахімова. Щоб якось відволіктися, став переглядати креслення об’єкта, на який їде. Не допомагає. Він це проектування напам’ять знає, що тут вивчати? Ох, як усе йде повільно, а він так поспішає…

Обійшов поглядом вагон, наповнений пасажирами. Усі спокійні, не метушаться, розмовляють. Один він як на голках.

Раптом його увагу привернув футляр червоного кольору. Великий такий, наче з-під музичного інструменту. Придивився. Справді, ніби для скрипки.

Марат бачив щось схоже у Лондоні. Якось йому випала щаслива нагода познайомитися з людиною, яка запевняла, що володіє однією з шестисот на світі скрипок самого Антоніо Страдіварі. Бачив і сам інструмент. Він зберігався у схожому чохлі фірми «Флоріан». Скільки коштує таке задоволення — навіть уявити важко. Хто б з такою штукою їздив у громадському транспорті та ще й так запросто тримав її на колінах?

«Просто схожа коробка», — вирішив і повернувся до вікна.

Але цікавість не давала йому спокою, футляр манив. Дуже вже він був подібний на оригінал.

Примружив очі, зосередився на дрібному написі: «Florian» Paris. Та сама фірма. Він упізнає її з тисячі. Футляр точно їхній.

«Це неможливо, — подумав. — І небезпечно. Навіть якщо всередині й недорога скрипка. Один фірмовий чохол чого вартий».

Мимоволі глянув на власника інструменту. Точніше — власницю, бо через одне крісло і прохід між рядами напроти нього сиділа молода дівчина. Вона чимось нагадувала школярку: легкі шкіряні стильні босоніжки; картата спідниця, ніби й не коротка, достатньо широка, але за рахунок того, що дівчина сидить, коліна не прикриває; тоненька шифонова блуза злегка просвічує бюстгальтер; личко молоденьке, кругле, симпатичне; носик гострий, трохи курносий; губи пишні, волосся довге, злегка хвилясте, нефарбоване, природного каштанового кольору. Очі? Їх Маратові важко було розгледіти, бо незнайомка тримала в руках книгу і так зачиталася, що нікого й нічого поряд не помічала.