Читать «Дитя песиголовців» онлайн - страница 151

Володимир Арєнєв

— Круто, — сказала Марта. — Вітаю. Хоча ти йому випиши все-таки — щоб більше не поводився, як останній покидьок. Міг же попередити, хіба складно було.

— Ми мали домовленість, — буркнув, не обертаючись, Чепурун. — Жодного розголошення до того, як відпрацюємо.

Оце ж, подумала Марта, ти рота не закривав від самого початку, мовчун-конспіратор.

Але звісно, нічого не сказала і взагалі зробила вигляд, що її це не стосується.

Поки на сцені синьйорина Лілі ковтала дротики й танцювала зі зміями, Марта далі розмірковувала про мотиви, засоби і можливості. Але балаканина Оповідача й коментарі Чепуруна не давали зосередитися, до того ж Ніка — піднесена й радісна — час від часу цвірінькала про свого безцінного Яромира.

Врешті-решт Марта відчула, що більше не витримає цього знущання. Вона перепросила й пообіцяла скоро повернутися. Вже біля самих дверей її наздогнав пан Пансир і зауважив, що вистава унікальна, а Марті проявити б крихту поваги до пана Вакенродера, він так старався… але — ох, так-так, якщо до туалету, жіночі питання, тоді звісно, тільки якнайшвидше, будь ласка, сама шкодуватимеш, якщо все пропустиш.

У коридорах було порожньо, навіть чергових зняли на виставу — і Марта подумала, що якби вона була злодійським злодієм — оце б настала її зоряна година. З іншого боку, чим поживитися злодієві в школі? Притирити дешеві репродукції картин з третього поверху? Викрасти неповний скелет, якого кілька поколінь школярів звуть Сигізмундом Безпалим? Розжитися компами з кабінету інформатики і продати їх до антикварного магазину?

Вона зачинилася в кабінці, поміняла тампон і вже збиралася виходити, коли почула — хтось наближається. Спокійні, впевнені кроки. Хтось з учителів.

Тобто — майже напевно Віктор. Чиста логіка, нічого більше: він же виводив ту молодшокласницю. Марта хотіла була вийти йому назустріч, але пригальмувала. Іноді думай головою, дівчинко: він іде до туалету, щоби що — побачитися з тобою? І ввічливо всміхатися, розмовляти, а подумки пританцьовувати від нетерплячки?

Зачекай, поки вийде, а тоді вже являйся, вся — суцільні привітність і зачарування, ага. А ще краще — дай піти і наче зненацька наздожени, щоб він не запитував себе, чи чула ти, як він там, за стінкою, справляє природну потребу. Деяких, знаєш, це напружує — от тебе, наприклад, напружило б? Отож.

Віктор зайшов до туалету, акуратно зачинив двері, надовго ввімкнув воду. Марта подумки зіщулилася: гарячу з вересня так і не дали, а під холодною мити руки — ще те задоволення…

І тут вона розрізнила якийсь іще звук крізь це плюскотіння. Вкрадливий, дратівливий для вуха, металевий.

Упізнала його одразу, бо чула, і не раз.

Взагалі-то в школі курити було суворо заборонено. Навіть якщо тебе ловили десь біля школи, чергування із мітлою в руках тобі було забезпечене.

Але найбільші шибайголови знайшли спосіб. Вікна у шкільних туалетах фарбували раз у надцять років, вважалося, що ручки там зафіксовані й не повертаються, та штукарі їх потихеньку розхитали і примудрялися відчиняти. Відчинене вікно на кримінал не тягне, у гіршому випадку дрібна провинність. Запах диму? — «Так він уже був, я тому і відчинив» — і хріна з два доведуть, якщо не тупити і тримати під рукою м’ятний льодяник.