Читать «Дари недосконалості. Як полюбити себе таким, який ти є» онлайн - страница 65

БРАУН Брене

Тоді ми поглянули на список наших мрій, який почали складати кілька років тому (і продовжували додавати нові пункти). Усе в цьому списку стосувалося досягнень та на­дбань — будинок із більшою кількістю кімнат, подорож кудись, підвищення зарплатні, професійні здобутки і так далі. Виконання цього вимагало від нас більше заробляти і більше витрачати.

Коли ми порівняли список мрій і родинні складові «радості й сенсу», то зрозуміли, що варто лише відкинути мрії про досягнення і матеріальні набутки, як ми почнемо жити омріяним життям — припинимо боротися за майбутнє і почнемо жити сьогоденням. Усе, чого ми прагнули, ніяк не допомагало нам жити повним життям.

Змінити пріоритети було непросто. Інколи мені здається, що це правильно, а деколи на мене напосідають нав’язливі думки про те, наскільки буде краще, якщо в нас буде по-справжньому чудова кімната для гостей або краща кухня, або якщо мене запросять виступити тут, або написати статтю для того популярного журналу.

Навіть Еллен довелося дещо змінити в житті. Торік ми сказали, що їй доведеться відмовитися від кількох позашкільних занять і обрати між декількома видами спорту, організацією дівчат-скаутів і групою продовженого дня у школі. Спочатку вона трохи опиралася. Зауважила, що й так зайнята менше, аніж більшість її друзів. Це правда. У неї багато друзів, які щосеместру записуються до двох-трьох спортивних секцій, займаються музикою, іноземними мовами і мистецтвом. Ці дітлахи прокидаються о шостій ранку і лягають спати о десятій вечора.

Ми пояснили, що таке «обрізання» — це частина нашої родинної стратегії. Я вирішила перейти в університеті на неповний робочий день, а її тато збирається працювати чотири дні на тиждень. Вона поглянула на нас так, наче ми готували її до поганих новин, і запитала: «Усе гаразд?»

Ми пояснили, що нам потрібно більше часу на дозвілля. Більше часу, щоб розслаблятися і нікуди не поспішати. Після того як ми присягнули, що ніхто з нас не хворий, вона зраділа і запитала: «У нас з’явиться більше часу, щоб дивитися телевізор?»

Я відповіла: «Ні. Просто багато часу на сімейний відпочинок. Ми з татком любимо свою роботу, але вона знесилює нас. Я постійно десь їжджу і повинна вчасно здавати рукописи; твій тато завжди має бути на зв’язку. Ти також маєш багато шкільних завдань. Ми хочемо переконатися, що в нашому спільному розкладі є час на відпочинок».

Хоча це рішення здавалося правильним, воно лякало мене як матір. А якщо я помиляюся? Що, як зайнятості і втоми не уникнути? А раптом Еллен не поступить до омріяного коледжу, тому що не грає на скрипці, не говорить китайською і французькою і не займається шістьма видами спорту?