Читать «Дари недосконалості. Як полюбити себе таким, який ти є» онлайн - страница 63

БРАУН Брене

А як АКТивуєте себе ви?

Дороговказ №7. Дозвіл на гру і відпочинок: позбудьтеся виснаження як статусного символу і продуктивності як мірила самооцінки

Опитуючи людей для дослідження, я відчувала себе чужинкою — туристом, і виникало чимало незручних моментів, коли я намагалася зрозуміти, що вони, ті щиросердні люди, роблять і чому.

Інколи деякі поняття здавалися мені такими далекими, що я не знаходила слів, аби їх назвати. Ось один із цих випадків.

Пригадую, як я сказала колезі:

— Ці щирі люди постійно пустують.

Вона розсміялася і перепитала:

— Пустують? Як це?

Я стенула плечима:

— Я не знаю. Вони розважаються і... Я не знаю, як це називається. Вони відпочивають і займаються забавними речами.

Співробітниця виглядала спантеличеною:

— Якими такими забавними речами? Хобі? Рукоділлям? Спортом?

— Так, — відповіла я. — Щось таке, але не так організовано. Я збираюся ще трохи покопирсатися в цьому.

Зараз я згадую нашу розмову і думаю:

«Як я могла не зрозуміти очевидного? Невже це поняття таке чуже для мене, що я не могла його назвати?»

Це ж гра! Критично важлива складова життя у злагоді з собою — це гра!

Я зрозуміла це, спостерігаючи за своїми дітьми, коли побачила, що вони роблять те саме, що й чоловіки та жінки, яких я розпитувала. Вони бавляться!

Дослідження концепції «гри» почалося з фальшивого старту. Я швидко зрозуміла: не варто гуглити «ігри для дорослих». Я закривала віконця з порнографією так швидко, неначе грала у «Вгадай мелодію».

Отямившись після пошукової катастрофи, я знайшла працю доктора Стюарта Брауна. Доктор Браун — психіатр, клінічний дослідник і засновник Національного інституту гри. Він також написав дивовижну книгу «Гра: як сформувати мислення, розвинути уяву і зміцнити дух» (Play: How It Shapes the Brain, Opens the Imagination, and Invigorates the Soul).

Ґрунтуючись на даних свого дослідження й останніх досягненнях біології, психології і неврології, Браун пояснює, як гра формує наш розум, допомагає розвинути співпереживання й орієнтуватися в складних життєвих ситуаціях, а також стверджує, що гра є підґрунтям творчості й інноваційності.

Якщо вам цікаво, чому гра та відпочинок у цьому розділі поєднані, відповім: після прочитання дослідження про гру я зрозуміла, що гра так само важлива для нашого здоров’я і життєдіяльності, як і відпочинок.

Отож, якщо ви подібні до мене, вам хочеться дізнатися: «А що таке гра?» Браун пропонує сім характеристик гри, перша з яких — це безсумнівна безцільність. По суті це означає, що ми бавимося, аби бавитися. Ми робимо це, тому що нам весело і тому що нам цього хочеться.

Гаразд, ось де знадобилася моя праця з дослідження сорому. У сучасній культурі, де наша цінність залежить від наших прибутків, а в основі нашої самооцінки лежить продуктивність, марнування часу на безцільну діяльність — це рідкість. Насправді для більшості з нас навіть така згадка здається сигналом до панічної атаки.