Читать «Дари недосконалості. Як полюбити себе таким, який ти є» онлайн - страница 42

БРАУН Брене

Я сказала: «Секундочку», і побігла переодягатися. Донька вбігла до моєї кімнати і запитала: «Хочеш, я допоможу тобі прибрати?»

Я відповіла: «Ні, я просто одягаюся. Я дуже тішуся, що вони прийшли. Яка приємна несподіванка! Кому потрібні ці порядки!» Потім я прочитала молитву про душевний спокій.

Отже, якщо ми хочемо жити і кохати всім серцем, як не дозволити перфекціонізму саботувати наші зусилля? Коли я інтерв’ювала жінок і чоловіків, які взаємодіють зі світом із позиції автентичності і цінності їхнього «Я», то зрозуміла, що в їхньому ставленні до перфекціонізму є багато спільного.

По-перше, всі вони розповідали про свої недоліки спокійно і чесно, без сорому чи страху. По-друге, вони не квапилися критикувати ні інших, ні себе. Здавалося, вони дотримувалися позиції «Усі ми робимо все, що в наших силах». Їхня хоробрість, співчутливість і готовність взаємодіяти з іншими, здавалося, продиктовані ставленням до себе. Я не була впевнена у тому, як правильно описати ці підходи до життя, тому вважала їх непов’язаними між собою якостями. Так тривало, поки два роки тому я не відкрила для себе працю про співчуття до себе доктора Крістін Нефф. Розгляньмо її концепцію і причини того, чому співчуття до себе таке необхідне для розвитку щирості і прийняття власної недосконалості.

Співчуття до себе

Мить співчуття до себе здатна змінити перебіг дня. Кілька таких миттєвостей здатні змінити хід вашого життя.

Крістофер К. Ґермер

Доктор Крістін Нефф — дослідниця і викладач Техаського університету в Остіні. Вона очолює лабораторію дослідження самоспівчуття, де вивчає, як ми виховуємо його в собі і як виявляємо. Згідно з Нефф, співчуття до себе складається з трьох складових: доброти до себе, людяності й усвідомленого ставлення до життя. Ось стислі визначення кожного з цих понять:

Доброта до себе: бути лагідним і поблажливим до себе, коли страждаємо, зазнаємо невдачі або відчуваємо себе нікчемними, замість того, щоб ігнорувати свій біль або батожити себе самокритикою.

Людяність: розуміти, що страждання і відчуття власної нікчемності притаманні людям — це те, через що проходимо ми всі, а не те, що трапляється «лише зі мною».

Усвідомлене ставлення до життя: збалансовано підходити до негативних емоцій, так, щоб ні не примен­шувати, ні не перебільшувати їхнього значення. Ми не можемо ігнорувати біль і співчувати собі водночас. Усвідомлений підхід спонукає нас не занадто ідентифікувати себе з думками і почуттями, щоб не дозволити негативу збити себе з ніг.

Одна з багатьох причин, чому я люблю працю доктора Нефф — це її визначення усвідомленості. Багато хто з нас думає, що усвідомлений підхід до життя означає не уникати негативних емоцій. Визначення дослідниці нагадує нам про те, що усвідомленість також означає не ототожнювати себе зі своїми почуттями і не перебільшувати їх. Гадаю, це ключ для тих із нас, хто бореться з перфекціонізмом. Я наведу вам «ідеальний» приклад: нещодавно я надіслала одній авторці лист із питанням, чи можу зацитувати її дослідження в цій книзі.