Читать «Дари недосконалості. Як полюбити себе таким, який ти є» онлайн - страница 38

БРАУН Брене

• Не говори нічого непопулярного або провокаційного, але не бійся не погоджуватися з думкою більшості.

Я також виявила, що чоловікам і жінкам доводиться непереливки, коли їхні думки, почуття і переконання конфліктують із гендерними стереотипами. Наприклад, дослідження якостей, які ми асоціюємо з жіночністю, показує, що жінці насамперед потрібно бути стрункою, милою і скромною. Це означає, що, якщо жінки не хочуть ризикувати, їм потрібно залишатися такими непомітними, тихими і привабливими, наскільки це можливо.

Розглядаючи якості, які пов’язують із мужністю, дослідники назвали найважливішими для чоловіків такі риси: контроль над емоціями, кар’єризм, контроль над жінками, гонитва за статусом. Це означає, що, бажаючи уникнути ризику, чоловіки повинні відмовитися від емоцій, почати заробляти і відкинути близькі стосунки.

Річ у тім, що… автентичність — не завжди безпечний вибір. Іноді, вирішивши насамперед бути собою, навіть якщо це не всім сподобається, ви ризикуєте. Бо це означає вихід із зони комфорту. І, повірте мені як людині, яка не раз це робила: мандруючи незнайомою територією, дуже легко заблукати.

Легко нападати і критикувати людину, яка ризикує — озвучує непопулярні думки або ділиться зі світом своїм творінням чи намагається зробити щось нове, що в неї ще недостатньо добре виходить. Жорстокість — дешева, легка, низька і нестямна. Вона також боягузлива. Особливо коли ви ображаєте і критикуєте анонімно — на жаль, сучасні технології дозволяють це.

Намагаючись бути щирим і сміливим, важливо пам’ятати, що жорстокість завжди завдає болю, навіть якщо критика необґрунтована. Коли ми йдемо проти течії і демонструємо світові себе і свої творіння, деякі люди відчувають загрозу і намагаються вдарити нас у найуразливіше місце — зовнішність, почуття і навіть наші методи виховання дітей.

Проблема полягає в тому, що, якщо нам байдуже до думки інших і ми не сприйнятливі до болю, нам також важко вибудовувати близькі стосунки з людьми. Сміливість — це відкритість, а не імунітет до критики. Вразливість — це той ризик, на який ми повинні піти, якщо хочемо мати душевні стосунки з іншими.

Якщо ви схожі на мене, автентичність здається вам лячним вибором: у тому, щоб показати світові своє справжнє «Я», криється ризик. Але я переконана, що приховувати себе і своє обдарування від світу ще ризикованіше. Наші невисловлені думки, переконання і досягнення нікуди не зникають. Вони гноять нас зсередини, з’їдають нашу самоповагу. Гадаю, ми повинні народжуватися з попереджувальним знаком, подібним на ті, що розміщують на сигаретних пачках: «Увага! Якщо зраджуєте собі заради власної безпеки, вам загрожують стан тривожності, депресія, ожиріння, алкогольна залежність, напади люті й осудження, відраза і безпричинна печаль».

Не варто жертвувати своєю особистістю через страх перед думкою людей. Так, наше рішення бути собою може заподіяти біль нашому оточенню, але, врешті-решт, бути собою — це найкращий дарунок, який ми можемо зробити людям, котрих любимо. Коли я припиняю бути такою, якою мене хочуть бачити інші, у мене з’являється більше часу, уваги, любові і ніжності на важливих для мене людей. Можливо, моє прагнення бути собою нелегко позначається на Стівові та дітях — переважно тому, що вимагає багато часу, енергії та сил. Але насправді Стів, Еллен і Чарлі ведуть ту саму боротьбу. Усі ми це робимо.