Читать «Дари недосконалості. Як полюбити себе таким, який ти є» онлайн - страница 37

БРАУН Брене

Автентичність вимагає життя і любові за покликом серця — навіть якщо це складно, навіть коли ми змагаємося із соромом і страхом неповноцінності, й особливо тоді, коли радість так переповнює нас, що ми боїмося дозволити собі радіти.

Свідомо практикуючи автентичність під час душевного сум’яття, ми впускаємо у своє життя благодать, радість і почуття вдячності.

Ви зауважите, що чимало тем із десяти дороговказів переплітаються між собою. Вони повторюватимуться у цій книзі. Усі дороговкази взаємопов’язані і споріднені один з одним. Моя мета — розповісти про кожну з цих тем окремо і про всі разом. Я хочу, аби ми довідалися, куди веде кожен із дороговказів осібно та як вони переплітаються у житті. У цій книжці ми розтлумачимо для себе такий термін, як «перфекціонізм», аби зрозуміти, чому він такий важливий, та що найчастіше заважає нам жити щиросердним життям.

Залишатися собою — це нелегкий вибір. Едвард Естлін Каммінґс писав: «Бути не кимось іншим, а собою, у світі, який докладає всіх зусиль, вдень і вночі, аби змусити вас бути ким завгодно, тільки не собою, означає брати участь у найважчій битві, на яку лише здатна людина, і ніколи не припиняти боротися». Битва «за себе справжнього» — це одна з найсміливіших битв, у якій нам доводиться брати участь.

Коли ми вирішуємо стати чесними із собою, люди довкола нас силкуються втямити, як і чому ми змінюємося. Наші подружжя і діти можуть відчувати страх і невпевненість, зауваживши ці зміни в нас. Друзі і родичі можуть занепокоїтися, як наше рішення бути щирими відіб’ється на них і на наших із ними стосунках. Дехто надихнеться нашим новим життям; інші можуть зауважити, що ми занадто змінилися — можливо, віддаляючись від них або, наче в дзеркалі, показавши їм їхні недоліки.

Гадаю, статус-кво у стосунках порушує не так наше рішення бути собою, як наша зухвалість залишатися собою. Більшість із нас відчуває сором, коли нас починають вважати самозакоханими або егоїстичними. Ми не хочемо, щоб нашу щирість вважали виявом самолюбства або нарцисизму. Я почувалася так, наче мене проганяли крізь стрій злих демонів. Їхні голоси лунали голосно і безжально:

• «А що, якщо тільки я вважаю себе самодостатньою, а інші ні?»

• «А що, якщо я дозволю всім побачити мою недосконалість, а побачене нікому не сподобається?»

• « А що, якщо моїм друзям / родині / співробітникам більше подобалася я ідеальна… Знаєте, ота жінка, яка дбала про все і кожного?»

Інколи, коли ми відкидаємо систему, вона відкидає нас. Може статися все що завгодно — від закочування очей і перешіптування до зіпсутих стосунків із близькими людьми і почуття ізольованості. Наша щирість може наштовхнутися на жорстку і ганебну реакцію. Досліджуючи щирість і сором, я виявила, що відвертість у висловлюванні думок часто викликає почуття сорому у жінок. Ось як учасники дослідження описали свою боротьбу за те, щоб залишатися собою:

• Не викликай у людей почуття дискомфорту, але будь чесним.

• Не засмучуй і не ображай нікого, але говори те, що думаєш.

• Справляй враження інформованої й освіченої людини, але не всезнайка.