Читать «Дари недосконалості. Як полюбити себе таким, який ти є» онлайн - страница 23

БРАУН Брене

Кохати і бути близькими

Почати з того, щоб завжди думати про кохання як про дію, а не як про почуття — це спосіб, за допомогою якого кожен, хто послуговуватиметься цим, автоматично братимете на себе відповідальність.

Белл Гукс

Поки я особисто і професійно агонізувала над визначеннями понять кохання і відданості, мушу визнати, що ці концепції фундаментально змінили те, як я живу і виховую дітей. Коли я втомлювалася або нервувалася, то могла ставати зарозумілою і винуватити у всьому інших — особливо свого чоловіка Стіва. Якщо я по-справжньому кохаю Стіва (О, Господи, я його кохаю!), то моя щоденна поведінка є так само важливою, якщо не важливішою, ніж зізнання в коханні на щодень. Якщо ми не поводимося як слід із людьми, яким зізнаємося в коханні, ми багато втрачаємо. Неузгодженість у житті виснажує.

Це міркування спонукало мене замислитися над поняттям любові на словах і любові у дії. Під час нещодавнього радіоінтерв’ю про поширеність зрад серед зірок ведучий запитав мене: «Чи можливо когось любити і водночас його зраджувати або погано до нього ставитися?»

Я довго думала над відповіддю, а потім, завдяки своєму дослідженню, дала найкращу відповідь, на яку була здатна: «Я не знаю, чи можна кохати когось і зраджувати або робити боляче, але я точно знаю, що, коли ви зраджуєте когось або погано до нього ставитеся, ви не доводите кохання діями. І якщо йдеться про мене, мені не потрібна людина, котра лише каже, що кохає мене; я хочу бути з людиною, яка підтверджує своє кохання вчинками».

Ці визначення не тільки допомогли мені зрозуміти, як виглядає кохання між людьми, але також змусили мене визнати, що не можна мимохідь навчитися любові до себе і прийняття себе.

Це не розваги, до яких можна вдаватися, якщо з’явиться вільний час. Це пріоритетні завдання.

Чи можна любити інших більше за себе?

Ідея любові до себе і самоакцептації була і все ще залишається для мене революційною. Отож на початку 2009 року я запитала читачів свого блогу, що вони думають про важливість кохання до себе і про припущення, що ми не здатні любити інших більше, ніж любимо себе.

Мушу сказати, у коментарях розгорнулася доволі емоційна суперечка.

Дехто запекло заперечував, що любов до себе — це передумова любові до інших. Інші стверджували, що насправді можна навчитися любити себе більше, кохаючи інших. Дехто просто залишав коментарі на штиб: «Дякую за зіпсований день — я не хочу навіть думати про це».

Але у двох коментарях складність теми було розглянуто дуже детально і прямо. Я би хотіла поділитися цими коментарями з вами. Джастін Валентайн, фахівець із психічного здоров’я, письменниця і фотограф, написала:

«Завдяки своїм дітям я навчилася по-справжньому безумовно кохати, навчилася співчувати тоді, коли сама почуваюся жахливо, і віддавати їм значно більше. Коли я дивлюся на одну із моїх дочок, таку подібну на мене, то пригадую себе в дитинстві. Це нагадує мені про необхідність бути добрішою до тієї маленької дівчинки, що живе всередині мене, любити і приймати її як частину себе. Любов до моїх доньок спонукає мене ставати кращою людиною, любити і акцептувати себе. Однак потрібно сказати, що значно простіше любити своїх доньок…