Читать «Дари недосконалості. Як полюбити себе таким, який ти є» онлайн - страница 24

БРАУН Брене

Можливо, зараз моя думка стане зрозумілішою: чимало моїх пацієнток — це матері, які прагнуть позбутися наркотичної залежності. Вони люблять своїх дітей більше за себе. Вони руйнують свої життя, ненавидять себе і часто завдають невиправної шкоди своєму тілу. Вони говорять, що ненавидять себе, але люблять своїх дітей. Вони вірять у те, що їхні діти гідні любові, а самі вони кохання не заслуговують. Комусь може видатися: так, дехто з них любить своїх дітей більше за себе. Однак хіба любов до своїх дітей не означає оберігати їх від отрути, якою вони отруюють себе? Це нагадує пасивне куріння. Спочатку вважалося, що воно не є небезпечним і, зловживаючи тютюном, ми шкодимо лише собі. Але згодом з’ясувалося, що пасивне паління так само небезпечне для здоров’я».

Рене Кобб, удень терапевт-стажер, уночі — письменниця-початківець і часом блогер, написала:

«Звісно, люди, яких ми кохаємо, надихають нас на досягнення таких висот кохання і співчуття, яких у іншому випадку нам би не вдалося досягнути. Але щоб підкорити ці вершини, ми часто змушені занурюватися у глибини власного «Я», у світло і пітьму, добро і зло, кохання / знищення і більше дізнаватися про себе, аби сильніше любити інших. Тому я не впевнена, що йдеться про «або… або» чи «і те, і те». Нам здається, що ми кохаємо інших безоглядно, можливо, навіть більше за себе, але це безоглядне кохання мусить привести нас до глибин власного «Я», аби ми навчилися співчувати собі».

Я згодна з Джастін і Рене. Любити і приймати себе — це вияви сміливості. У суспільстві, яке радить: «Думай про себе насамкінець», любов до себе і прийняття себе — це майже революційний учинок.

Якщо ми хочемо взяти участь у цій революції, то повинні зрозуміти анатомію кохання і душевної близькості. Маємо зрозуміти, коли і чому ми доводимо власну цінність, замість того щоб просто визнати її; і ми повинні збагнути перешкоди, які постають на нашому шляху. Ми наштовхуємося на них у кожній мандрівці, і подорож до щирого життя — не виняток. У наступному розділі ми дослідимо найсуттєвіші, на мою думку, перешкоди до життя і кохання всім серцем.

Що стоїть на заваді

У 2008 році мене запросили виступити на особливому заході під назвою The Up Experience. Мені справді подобається пара, яка фінансує цей захід, тому, не розмірковуючи, я з радістю погодилася на участь.

Гаразд, а чи відомо вам, що деякі речі здаються привабливішими на відстані, поки ви ще не знаєте подробиць? Це був саме такий випадок.

Я погодилася на запрошення наприкінці 2008 року і не згадувала про нього до 2009 року, поки на сайті The UP Experience не оприлюднили перелік учасників. Досить сказати лише, що прізвища у цьому списку приголомшували. І серед них — я. Захід проходив під гаслом «16 незрівнянних світових лідерів думки й ораторів. День, який змінить ваше життя».