Читать «Дівчина, що гралася з вогнем» онлайн - страница 379

Стіґ Ларссон

Він простягнув руку і став обережно виймати з її долоні пістолет. Раптом її пальці напружилися і стиснули рукоять. Розплющивши очі, кілька секунд вона крізь вузькі щілинки дивилась на нього. Погляд її був каламутним. Потім він почув, що вона щось тихенько бурмоче, і насилу розрізнив слова:

— Бісів Калле Блумквіст.

Потім вона знову заплющила очі і випустила з руки пістолет. Він поклав зброю на підлогу, дістав мобільний телефон і набрав номер рятувальної служби.

Примітки

1

Стальні сковорідки (англ.).

2

Сферична астрономія — розділ астрометрії, що розробляє математичні методи визначення видимих положень та рухів небесних тіл за допомогою різних систем координат, а також теорію закономірних змін координат світил із часом.

3

«Карибський мандрівник» (англ.).

4

Оса (англ.).

5

Гірничопромисловий район у центральній частині Швеції.

6

Шлюз — Слуссен — район Стокгольма, близький до старого центру, велика транспортна розв’язка.

7

«Т-Сентраден» — станція метро біля Центрального вокзалу.

8

Гамла стан — Старе місто, район Стокгольма.

9

Вважайте, що вас чесно попередили (англ.).

10

А чи дуже ж вона небезпечна? (англ.)

11

«Підприємство Оси» (англ.).

12

Діофант Александрійський — давньогрецький математик, який жив приблизно в III ст. нашої ери. Основний твір Діофанта — «Арифметика» в 13 книгах. Більша частина праці — це збірник задач з розв’язаннями, уміло підібраних для ілюстрації загальних методів. Головна проблематика «Арифметики» — знаходження додатних раціональних розв’язань невизначених рівнянь. Дослідження Діофанта мали великий вплив на розвиток математики арабського Сходу і Європи.

13

«У мене є воістину чудове доведення цього положення, але береги книги надто вузькі для того, щоб воно на них помістилося» (лат.).

14

Plague (англ.) — чума.

15

РGР (Pretty Good Privacy) (англ.) — назва комп’ютерної програми, що дає змогу шифрувати текст.

16

Подружок на одну ніч (англ.).

17

Зроби так, щоб вона від мене відчепилась (англ.).

18

Урядовий будинок у центрі Стокгольма.

19

Багі (англ. buggy — легкий двомісний візок). Спочатку — спортивний екіпаж, фаетон у кінному спорті. Тепер уживається для назви позашляховика для їзди по піску.

20

Zір — популярний формат стиснення даних та архівації файлів.

21

OCR (Optical Character Recognition) — комп’ютерна програма для конвертації символів та літер у текст, редагований на комп’ютері.

22

Сьодермальм (скор. розм. Сьодер) — найбільший із стокгольмських островів, розташований у південній частині міста.

23

Мосебакке — пагорб у Стокгольмі.

24

Договір наймання з керівниками компанії, що передбачає виплату їм великої компенсації в разі зміни контролю над компанією і/або звільнення.