Читать «Дівчина, що гралася з вогнем» онлайн - страница 381

Стіґ Ларссон

57

Нурмальм — діловий центр Стокгольма.

58

Лінд Анна (1957–2003) — міністр закордонних справ Швеції.

59

Stockholms Enskilda Bank — Стокгольмський приватний банк, що входить до групи Скандинавський приватний банк.

60

Вороже поглинання (англ.).

61

Конспірологія — частина «теорії змови», тобто спроби пояснити подію чи низку подій як результат змови. Конспірологія інтерпретує будь-які факти на користь існування змови.

62

«Етикет зла» (англ.).

63

БДСМ — психосексуальна субкультура, що ґрунтується на еротичному обміні владою та інших формах сексуальних відносин, які зачіпають рольові ігри в панування та підкорення.

64

Семінар із садо-мазо (англ.).

65

Рахман Д ж ой, виходець з Бангладеш, у 1994-му був засуджений до десятирічного ув’язнення за вбивство; у 2002 р. його було виправдано.

66

Справа про вбивства в середовищі сектантів маленького шведського містечка Кнутбю під Уппсалою (2007 p.).

67

Запасну копію (англ.).

68

Так, це схоже на правду (англ.).

69

LUF — Ліберальна спілка молоді.

70

«Холодний віск» (англ.).

71

Зустрінемося в суді (англ.).

72

Калле Анка — шведський Дональд Дак.

73

Судово-медичні докази (англ.).

74

Для протоколу (англ.).

75

Кгс, або кілограм-сила, дорівнює силі, що надає тілу масою один кілограм прискорення 9,80665 м/с2, або приблизно дорівнює силі, з якою тіло масою один кілограм тисне на ваги на поверхні Землі.

76

Комуна, або муніципалітет, — адміністративна одиниця Швеції, що входить до складу лена.

77

«Грьона Лунд» — парк атракціонів у Стокгольмі.

78

Кубинська ракетна криза — так у США називають Карибську кризу, різке загострення відносин між СРСР і США з приводу розміщення на Кубі радянських ядерних ракет восени 1962 року.

79

Операція в затоці Свиней (операція на Плайя-Хірон, або висадка в затоці Кочінос) — воєнна операція десанту, проведена США 17 квітня 1961 року з метою повалення уряду Фіделя Кастро на Кубі; закінчилася провалом.

80

Татусю, я прийду по тебе! (Спотвор. англ.)

81

Синдром Аспергера — одна з форм порушень розвитку, яку іноді називають формою високофункціонального аутизму (тобто аутизму, при якому здатність функціонувати відносно збережена). Особи із синдромом Аспергера зовні нагадують розумово відсталих, але вони мають як мінімум нормальний або високий інтелект, проте нестандартні чи слабко розвинені соціальні здібності; часто через це їх емоційний та соціальний розвиток, а також інтеграція відбуваються пізніше, ніж звичайно.

82

Братик Розумник (швед. Bror Duktik) — спершу ім’я одного з трьох поросят діснеївського фільму. Братик Розумник стало загальним ім’ям всезнайки, який усіх повчає.

83

Джеремі C. Мак-Міллан, Повірений

Дорога міс Саландер!

Цим листом підтверджую, що останню виплату за Вашу власність здійснено 20 січня. Згідно з домовленістю, надсилаю Вам копії всіх документів, оригінали ж залишаю у себе. Сподіваюся, що Ви залишилися задоволені.