Читать «Врагът сред нас» онлайн - страница 19

Винс Флин

Първоначално Шошан не схвана цялата значимост на Омидифар и поверените му за надзор системи. Твърде зает беше с учените и ядрената програма, за да обръща внимание на някакви си чисто инженерно-строителни аспекти. Мнението му обаче се промени, когато една вечер посети Омидифар в кабинета му, разположен над земята. Там на масата бяха постлани чертежите на целия комплекс. Шошан си спомни искането от ВВС и се наруга мислено за това, че не беше взел със себе си миниатюрния цифров фотоапарат. Надвеси се над чертежите и схемите, стараейки се да запечата в съзнанието си колкото се може повече детайли, докато приятелят му говореше по телефона.

Когато Омидифар свърши, той отиде при Шошан до масата.

— Впечатляващо достижение на инженерната мисъл, нали? — похвали се той.

Шошан се съгласи.

— Проектиран е така, че да действа като поредица от мрежи.

Омидифар прелисти горната страница. На следващата беше изобразено странично издигане на нивото на приземния етаж.

— Най-горният етаж е дебел два метра и е подсилен с шест слоя преплетени пръти от арматурно желязо. Ако американците хвърлят противобункерни бомби, тази първа защитна линия със сигурност ще ги спре.

Шошан не беше толкова уверен. Преди да дойде в Иран му бяха казали, че американските военни учени работели върху нова серия противобункерни бомби, които биха се справили и с тази задача.

— А ако не ги спре? — попита той приятеля си.

Омидифар сви рамене.

— Надолу има още три етажа, през които бомбите ще трябва да проникнат. Те не са толкова дебели като първия, но не е и необходимо. Първият етаж ще спре или ще забави най-тежката бомба. Ако някоя обаче все пак успее да проникне, тя ще трябва да пробие още три етажа. Всеки от тях е дебел един метър и е подсилен с мрежа от арматурно желязо. Единственият начин американците да унищожат обекта е да прибегнат до ядрена бомба, но те не биха проявили подобно безумие.

— Ами евреите? — попита Шошан. Той си беше научил добре ролята да мрази евреите.

Въпросът накара Омидифар да се замисли. Той беше прагматик, не фанатик, бълващ антисемитски слова.

— Не съм много сигурен за евреите. Лично препоръчах цялата операция да се проведе в пълна тайна, но безстрашният ни президент обича да дразни врага. В момента представляваме цел номер едно при евентуална бомбардировка.

Шошан се усмихна и кимна. Вниманието му отново се насочи към чертежите и острият му като бръснач ум се зае за работа. Този път разсъждаваше не като разузнавач, а като човек, който непрекъснато се интересуваше кое на какъв принцип действа.