Читать «Войната на сенките» онлайн - страница 53

Робърт Блонд

296

Навременното ти решение решава битката без проливане на кръв и излишни загуби в жива сила. „Тошиба“ капитулира тихомълком и всичките й територии преминават във владение на „Вулкан“, а за теб остава да поздравиш икономистите си с успеха.

Когато потокът от ответни благодарности затихва, повикваш Харолд, за да научиш как тече Войната на Осморката за останалите корпорации.

Продължи на #277.

297

„ТАЙЕРА“ СРЕЩУ „МЕГАНИКС“

Сблъсъкът на извънземната корпорация с андроидите ще сложи край на Войната на Осморката, като определи окончателния победител в нея. В по-общ план тази битка може да се тълкува и като борба между двете форми на живот, които ще наследят Орм и Земята от човешките същества, които вече ги изгубиха: външните и неорганичните. С нетърпение очакваш доклада на сенките си, от който ще разбереш как се е справил бъдещият ти противник, изкуственият интелект Кейшо, с досегашните си битки.

Определи !

Ако е 1 или 2, мини на #309.

Ако е 3 или 4, продължаваш на #302.

Ако е 5 или 6, отиваш на #328.

298

По-голямата част от армията на „Меганикс“ се отправя към ЦМК на твоята корпорация, където ще се проведе решителната битка. Кейшо с основание предполага, че би трябвало да си разположил основната част от защитата си именно там, където корпорацията ти е най-уязвима: ако андроидите успеят да превземат тази сграда, те ще унищожат всички ключови фигури в „Тайера“ и разправата с останалите външни в Орм ще стане само въпрос на време.

Цялата армия на „Меганикс“ без 400 пехотинци води битка с частите, които си разположил в тази зона, по правилата на Стандартни бойни действия.

Ако твоите войници спечелят, можеш да преминеш на #321.

Ако андроидите надделеят, очаква те #307.

299

Би могъл да заповядаш на групите си да се придвижат до ЦМК по различни маршрути, като поддържат връзка помежду си с обичайните комуникационни средства. Така увеличаваш фактора изненада при подхода и ще намалиш загубите в жива сила и техника преди решителната атака.

Ако избереш този вариант, мини на 303.

Алтернативното решение също има своите предимства: ако се движат по един и същ маршрут, всички групи след първата ще са подготвени за него, а и Кейшо ще има затруднения с предислоцирането на (най-вероятно) разпръснатите си бойни части.

Ако избереш единичния маршрут, иди на #315.

300

Кабинетът ти в цитаделата на „Биотекс“ е толкова изпълнен с дима от пурите ти, че вентилационната система не може да се справи с него и дори твоите бели дробове, привикнали с отровата, ти създават затруднения с дишането. Използваш личния си асансьор, за да се качиш на последния етаж на кулата, и след минута се озоваваш на самия покрив.

Вятърът те блъсва с такава сила, че очите ти се насълзяват. Ядрото, проснато в краката ти, все още проблясва с експлозиите на спорадични битки, но в по-голямата му част цари онова особено спокойствие, което се постига само със силата на оръжието.

— Още една спечелена война — казваш на себе си.

Корпорацията, на която служиш, вече е едноличният господар на Орм и дълго, а може би завинаги, ще остане такава. Заедно с утрото идва и надеждата, че може би току-що си спечелил последната битка в живота си и най-сетне ще можеш да отдадеш дължимото на мира.