Читать «Вирій загублених душ» онлайн - страница 89

Тетяна Ковтун

Брат перехопив Вірин погляд.

— Є чималі земельні паї, разом — сім гектарів, — пояснив Микола. — Ці ділянки розкидані в різних місцях, і в Марії Григорівни не раз виникало бажання деякі з паїв продати.

— То в чім справа?

— Тут усім заправляє такий собі новоспечений поміщик. Від нього залежить усе. Паї паями, однак без креслень їх ніхто не купить. Наші ділянки розташовані поряд із панськими землями. А оскільки землевпорядник і поміщик грають в одну дуду, то цих креслень ні Валя, ні Марія Григорівна ще довго не матимуть.

— А суд?

— Хе! Спробували було мої «дівчата» судитися, та поміщик у відповідь засіяв їхні ділянки, не питаючи ні в кого на те згоди. Більше того, подав зустрічний позов. Тепер суд розбирається, кому належить урожай.

Густий виноградник захищав подвір’я від дощу. Біля воріт причаїлася охайна криниця з новим цеберком. Микола підійшов до неї і натиснув якусь кнопку. Лише тепер Віра звернула увагу на вмонтований тут пристрій. Цеберко спустилося вглиб і повернулося повне.

— У вас добра вода, — сказала Віра.

— Ще б пак. На своєму ж подвір’ї. Інші носять відрами здалеку.

— Чому?

— Санстанція провела перевірку і всіх нажахала. Буцімто вода в деяких колодязях містить нітрати, що перевищують норму в тисячу разів.

Зваживши на сестрин подив, Микола розвинув свою думку:

— Хіба ти не знаєш, що село перетворилося на великий смітник? Кожне таке-сяке містечко звозить сюди свій непотріб, промислові підприємства підкидають відходи. А тут і свого вистачає. Ти щось чула про бочки з дихлофосом? Я їх прибрав у Соболівці, але скільки такого добра розкидано по всіх сільськогосподарських угіддях, не знає ніхто.

Подружжя засиджувалось у Жабелівці аж до білих мух, з’являючись у своїй уманській квартирі лише під новий рік. У решту часу там було кому порядкувати. Син Валентини, який недавно одружився, крутився у торгівлі. Миколин пасинок ледве закінчив політехнічний інститут і не мав жодного бажання залишатись у сфері високих технологій, яких його там навчали. Ночами хлопець пропадав у якихось дивних нічліжках. Його врятували зв’язки вітчима: молодика влаштували на фірму, звідки він приносив гроші в конверті. Офіційно молодята ніде не працювали, харчуючись із села. Справедливості в цьому не було.

«Ось зараз мала б прийти яскрава молода парость. Але її немає, бо у дев’яності роки ця парость займалася зовсім не тим, що слід. Фарца, тіньові оборудки, наркотики. Народжені у вісімдесяті виявилися поколінням споживачів. Виробляти нічого не вміють, нічого як слід не вивчили, ні в що не вірять і ласі на дурничку, наче повії на зайву купюру», — подумала Віра, і її гострий профіль став ще більше нагадувати обрис якогось недоброго птаха.

— Побудемо тут до морозів. Треба ще наробити консервів із того, що там ворушиться у хліву, — зі смішком сказав Микола, хоча насправді йому було зовсім невесело.