Читать «Вирій загублених душ» онлайн - страница 90

Тетяна Ковтун

У хаті тягнуло холодом. Газове опалення не вмикали з міркувань економії. Зігрівалися новинами з телевізора. Диктор розповідав про стійкий інтерес українців до роботи в західноєвропейських країнах. «За роки незалежності з України на пошуки роботи за кордоном виїхала майже третина кваліфікованих працівників. Наша країна посіла п’яте місце у світі за кількістю емігрантів». Брат знову з кривою посмішкою повернувся до Віри і сказав:

— Французький президент слідом за циганами може виставити за поріг і українців. Тих, у кого яскраво виражений кочовий ген.

Жінки навіть не змигнули, почувши його слова. Але Курилець продовжував ятрити свою душу. Його монолог нагадував відкриту трансляцію на весь дім. Валя з мамою, хоч і не відривали очей від телеекрана, слухали свого домашнього громовержця в примусовому порядку, будучи не в змозі зменшити гучність свого хатнього «мовлення».

— Україна стала схожа на цех з малокваліфікованою працею, — вів далі чоловік. — Жодне підприємство в Умані не працює. Але от чудасія: із соціальними виплатами у нас повний порядок. Іноземні кредитори відгодовують нас, наче гуску перед Різдвом. Своїм товаром забили наші полиці. Влаштували асиметрію в стосунках: до нас іноземці їдуть без віз, а ми до них не можемо потрапити без дозволу їхніх посольств. Просимося, молимося, пхаємося туди… А хіба в самій Європі немає проблем? Кожен четвертий молодий француз сидить без роботи.

Віра відсунулася від телевізора і мигцем показала братові, щоб він підсів до неї ближче.

— Слухай-но, поясни мені, що стало справжньою причиною твого розлучення з першою дружиною.

Микола озирнувся на Валю, яка, не відриваючись, дивилася телешоу «Дві зірки», і вже звичайним своїм голосом відповів:

— Гроші. Багато грошей. Шура намагалася мною маніпулювати, а коли в неї не вийшло, то розлютилась і довго переслідувала мене.

Невдовзі після розірвання стосунків вона навідалася до універмагу, де Микола був директором. Заявивши про свій статус дружини Курильця, жінка згребла з прилавків увесь дефіцит, який тільки можна було винести у чотирьох валізах. А за кілька днів по тому під приводом, що має почекати свого чоловіка, Шура дійшла аж до його кабінету і навіть перевірила шухляди письмового столу. Стривожені тривалою відсутністю свого начальника, який буцімто мав із хвилини на хвилину прийти, працівниці універмагу видворили жінку. Наступного дня Микола пересвідчився, що колишня дружина хоч і шукала, та не знайшла золотої каблучки з інкрустацією зі звичайного скла. Дорогоцінна штукенція була надійно захована в пластмасову коробочку з-під фотоплівки. А Шура згодом заявила на суді, що насправді то була каблучка з діамантами, і закликала колишнього чоловіка долучити цю коштовну річ до її золотого резерву, мовляв, на користь дітей.

Олександра Морар не гребувала нічим, аби тільки насолити своєму колишньому чоловікові. У міліції довго лежав її донос про те, що, буцімто, в Курильця є вогнепальна зброя, аж три стволи. Коли нагрянула перевірка, то перелякана хазяйка, в якої він знімав квартиру, відмовила йому. Було чимало й інших неприємних пригод з ініціативи Шури, але, зрештою, це не зіпсувало кар’єри чоловіка. Тоді покинута дружина вдалася до чорної магії, аби звести зі світу суперницю. Однак ворожка тоді поскаржилася: «Заважає коса, яка оповиває голову коханки». Якось Микола привіз дочці додому найкращі яблука і городину зі своєї дачі. Але теща, закипаючи злістю, викинула його подарунок у рів: «Нехай це з’їдять свині». Стара власною персоною заявилась у Жабелівці, щоб розібратися з новою тещею. Звинуватила Валю, що та, мовляв, причарувала її зятя.