Читать «Вирій загублених душ» онлайн - страница 88

Тетяна Ковтун

У світлиці на білій скатертині вже парували гарячі страви, спокусливо рясніли всілякі закуски і наливки. «Отож-бо насправді нічого не змінилося», — зазначила подумки Віра. Вона завжди відчувала себе за столом у брата так, ніби прийшла в найдорожчий ресторан.

— Знайомся — Марія Григорівна, моя теща, — сказав брат.

Худенька, згорблена і моторна, наче дівча, стара посміхнулася до Віри, показавши ряд цілих і рівних зубів. Вицвілі блакитні очі видавали в ній колишню красуню.

Київську гостю перевдягли в такий самий, як і свій, дрес-код і дозволили снувала хатою у вільному режимі. Там, де колись була спальня, тепер облаштували кімнату для гостей. Тут Вірину увагу привернули старі великі фотопортрети, обрамлені вишитими рушниками.

— Батьки, — пояснив Микола, який виник позаду сестри з вовняною ковдрою і теплими шкарпетками в руках. — До речі, моя теща — кавалер двох орденів Слави, була першою дояркою в районі. У селах скрізь повно людей, вартих пам’ятника. Те, що ми маємо, вони створили зі свого мозоля. Але тепер це вже ні для кого нічого не означає.

— Пам’ятаєш, у нашої мами теж була така постановочна фотографія. Молода сільська вчителька, виснажена повоєнним голодом, — тремтливим голосом сказала жінка.

— Була… То де цей портрет зараз?

— Я сховала його в шафі, — відвела очі сестра. — Вивісити у себе вдома — хто таке зрозуміє? Не треба нікому. Це залишилося тільки нашим з тобою спомином. Так буде і з нами.

Брат мовчки слухав.

— Я будь-якої хвилини можу уявити перед собою маму, як живу, віриш мені? — продовжила Віра. — У неї був такий вираз обличчя, ніби боялась, що її цієї ж миті образять. Або знищать.

— Вона була дуже ранима.

— Ні, не через це. Те, що ми бачили, було відблиском її фізичної крихкості. Чи передчуттям ранньої смерті.

— Як б не сказав «крихкості». І ти, і я відчували на собі мамину силу, енергію. Двічі батьки собі житло власними руками звели! — не погодився з нею Микола.

Багато хто із знайомих звертав увагу на сильно здуті вени на ногах Надії Миронівни. А ще Віра пригадала випадок із останньою маминою сукнею. Ота модистка, що її зіпсувала, виправдовуючись, образливо зауважила: мовляв, у клієнтки «боки нерівні». На захист неньки стала обурена дочка. З роками вона зрозуміла, що, напевне, та швачка казала правду. Неможливо обштукатурити, побілити і пофарбувати власноруч два будинки і мати при цьому ідеальну поставу.

— Мама надірвалася, — сказала Віра.

Валя як була, так і залишилася винятковою дружиною, з цим не посперечаєшся. Крім кулінарії, ця жвава молодиця зналася на квітах. На доказ кілька розкішних кущів жоржин красувалися перед вікнами будинку. За дружиною було закріплено також городництво, але нині милуватися було нічим. Залишки останнього бою за врожай, як і наслідки будь-якої війни, не містили в собі нічого привабливого. Бадилля і розриті ями, зів’яла гичка і траншеї псували вигляд городу. Проза сільського життя з усіма її обставинами, як, наприклад, хворі хребти бійців за врожай, — оберталася згодом достатком, від якого ломилися погріб і комора. «Коли на цих грядках так випрацьовуєшся, то через пару років стаєш схожим на лантух із картоплею, хоч би і мав від природи гарну поставу», — зітхнула сестра. Перспектива осіннього городу справила на неї гнітюче враження.