Читать «Вирій загублених душ» онлайн - страница 83

Тетяна Ковтун

А втім, варто було Ані викурити сигарету, як прийшло рятівне рішення: їй потрібно не повертатися в Сен-Дізьє, а переночувати в Парижі. Тим паче що автострада стала досить небезпечною, вкрилась ожеледдю. «Десь тут був телефон Гриші Фішмана», — процідила крізь зуби власниця червоного «Ягуара». Але запис у мобільнику кудись щез. Мадам Фужерон через це страшенно роздратувалась, а, головне, її катастрофічно, аж до запаморочення знову нудило.

Анине авто чимдалі більше відставало від «Бентлі». «А може, поки мобільник було вимкнено, дзвонив Ален? Потрібно переглянути пропущені телефонні виклики. Отож бо. Зараз я йому все скажу.» Від цієї думки їй відразу стало краще. Охопило почуття ейфорії. Аня почувалася так, наче їй вдарило в голову міцне вино. Виникло нестримне бажання обігнати машину, що йшла попереду і віддаляла її від такої бажаної цілі. «А раптом все буде гаразд, якби поговорити. Другого шансу не дано…»

Жінка виїхала на зустрічну смугу. Такого ніколи б не зробила, але виникла шалена спокуса. А головне, всі чотири дорожні смуги на відстані трьохсот метрів були цілком вільні. То чому б не рвонути?

Тільки-но вийшовши з лівого ряду, Аня побачила, що назустріч їй летить якийсь скажений «Мерседес». Він ніби навмисно йшов прямо на неї. «Мерщій тисни на гальма, белла донно!»

Але було надто пізно.

У нічних новинах повідомили про дорожньо-транспортну пригоду поблизу аеропорту Шарля де Голля. За інформацією французьких телеканалів, жертвою її стала тридцятивосьмирічна мешканка Сен-Дізьє українського походження, в якої були нелади із законом.

ЧАСТИНА ЧЕТВЕРТА

Асіметрія

I

Ален вірив і не вірив у чудове спасіння Анни, — судячи з інформації телевізійного каналу, гучна дорожньо-транспортна пригода в аеропорту Шарля де Голля закінчилася смертю жінки. З відеозапису Рекар зрозумів, кому належав той розчавлений червоний «Ягуар». Одного телефонного дзвінка Рекару вистачило, аби з полегшенням дізнатися: в якийсь незбагненний спосіб ангел-охоронець підхопив на свої крила бідолашну, врятувавши їй життя.

Певно, у цього дива є якась підоснова, думав Ален, якому спадали на згадку сучасні міфи про переселення душ у чужі тіла. Мадам Фужерон тепер немов підмінили. Після автокатастрофи ця жвава, чорноока красуня перетворилася на бліду інертну особу невизначеного віку, схожу на зомбі.

Минув третій тиждень з часу аварії, відколи потерпілу, за наполяганням помічника прем’єр-міністра, розмістили у Національній клініці катастроф. Аня лежала на високих подушках у своїй палаті. Розсіяне світло, що йшло від білосніжних жалюзі, ніби відбивалося в її байдужих очах. Був обідній час. Мадам Фужерон дозволили харчуватися на свій розсуд — втім не без деяких обмежень. Після всіх переломів, які успішно загоювалися, лікарів найбільше хвилював її душевний стан, з яким вони нічого не могли вдіяти.

Ален увійшов до палати. На ліжку була Вона. Поверх простирадла красувався невеличкий тужавий кущик пекінської капусти. Чоловік здригнувся, такою безмежною тугою віяло з широко розплющених очей Анни. Вона ніби не помічала, що відбувається навкруги. Жива зелена парость в її руках виглядала як недоречний компонент якоїсь абсурдної композиції. «Театр зомбі!», — подумки відзначив Ален.