Читать «Вирій загублених душ» онлайн - страница 82

Тетяна Ковтун

По мірі скорочення відстані до аеропорту в душі мадам Фужерон збільшувалося почуття провини. Насправді найбільшим бажанням Анни було підсвідоме прагнення зберегти свій початок. Цієї миті їй хотілося пришвидшити хід і полетіти, наче бджілці, до свого рідного вулика.

Власниця червоного «Ягуара» припаркувалась, вийшла з машини і попрямувала до входу в міжнародний термінал. Незважаючи на те, що аеровокзал був завбільшки як український майдан Незалежності, всередині завдяки вишуканому дизайну він нагадував нічний бар. Тут панував свій особливий клімат. У високому довгому склепінні спокійно світилися білі зірочки, проводжаючи пасажирів до виходу на зльотну смугу. Червоне килимове покриття і такого ж кольору м’які крісла налаштовували на оптимістичний лад. За ніжно-зеленими стійками бармени своєю подобою нагадували ангелів. Здавалося, що за такого супроводу не страшно було не тільки злетіти у вирій на висоту в кілька тисяч метрів, а й навіть фізично розчинитися в тій далечині.

Анна, хоча й зголодніла, замовила собі лише улюбленого пива.

Негода затримала прибуття кількох літаків, але це не стосувалося рейсу «Київ-Париж». Почувши оголошення, жінка пішла назустріч прибулим пасажирам. Під шляпою — чорні окуляри, на плечі — старомодна дорожня сумка. В такому вигляді Аня була невпізнанною.

Ось і вони! Її батько ніс картату валізу, ведучи під руку тітку Віру. Микола Курилець поширшав у плечах і став ніби вищим на зріст, його сестра мала вельми доглянутий вигляд. Їх супроводжували неймовірно причепурені Франсуа й Ален. Усі весело про щось гомоніли. «Цікаво, як вони розуміють один одного?» — заздрісно подумала мадам Фужерон і ганебно сховалася за якийсь кіоск. Вона розчула, як Недяк ламаною українською мовою повідомляв гостям, що відвезе їх до Реймса, а згодом вони обов’язково оглянуть пам’ятки у Парижі.

— Будь-якій людині необхідно бувати в столиці, — щебетав він, підморгуючи мадемуазель Вірі. — Інакше ти ризикуєш знову винайти те, що вже було відкрито.

Аня смикнулася було вийти до них назустріч, але тієї ж миті зупинилася. За плечима Миколи Курильця стояла споконвічна правда. За плечима Ані — куца брехня. Визнавати це прилюдно було несила. Жінка з жалем проводжала поглядом постаті близьких їй людей.

Недяк посадив прибулих гостей і Рекара до свого вишуканого «Бентлі» і вирушив з аеропорту. Червоний «Ягуар» поїхав за ним слідом. Насунулася ніч. Як вчинити далі — для Ані було великим питанням. Їхати додому означало, що Франсуа обов’язково розшукає її. Тоді зустрічі з батьком і тіткою не уникнути. Доведеться пекти раків, визнавати усі свої гріхи: що була нещирою і безсовісною, що вела подвійну гру, навіщось відмовилася від своїх найближчих рідних, яким зобов’язана і своїм життям, і успіхом… Не кажучи вже про те, що забула про свою дідизну, про Соболівку, де тепер, завдяки клопотам Франсуа, люди мають роботу і добрі статки.