Читать «Вирій загублених душ» онлайн - страница 62

Тетяна Ковтун

Аня з вдячністю подивилася на цього товстуна і скромно опустила вії. На її грудях вигравало смарагдове кольє, щойно подароване Аленом.

Покінчивши із супом і оцінивши декольте своєї візаві, Філіп зробив перерву для сигари.

— Сім’я чекає від школи встановлення своєрідного санітарного кордону. При цьому батьки цілком свідомо дають згоду на жорсткі репресивні заходи з боку вчителів. Але школа не може підміняти собою сім’ю, — поважно вимовив Лагранж, помітно борючись з печією.

— З вами важко не погодитися, — ніжним голосом, немовби розмовляючи з душевнохворим, відказала Аня. — Але, повірте, я не можу брати на себе відповідальність за поведінку свого пасинка. Із мсьє Фужероном ми прожили разом тільки півроку, потім я навчалася в Парижі, а тепер мешкаю в окремій оселі разом зі своїми доньками. Отож жодного стосунку до виховного процесу в сім’ї не мала, не маю і, сподіваюся, не матиму.

Філіп гмикнув. Вочевидь, він не збирався залишати у спокої цю гарненьку, самовпевнену іммігрантку. Дожувавши омлет, товстун сказав:

— Але ви працюєте викладачем математики в цій школі-інтернаті.

— У мене є лише десять годин на тиждень! — вигукнула Анна. — Ви уявляєте собі, що це навіть не заробіток. Це — милостиня.

Третій учасник вечері почав непокоїтися. Він не чекав, що цей діалог набере такого войовничого характеру. Черевик Рекара під столом наступив на Анину шпильку.

— О, математика! Жінка, яка розуміється на ній, повинна бути або синьою панчохою, або чарівницею. Хіба не так, Філіпе? — втрутився в розмову Ален.

Лагранж знову перевів свою увагу на декольте мадам Фужерон і примирливо промимрив:

— Дарма, що у вас мало годин. Проте у вас, Анно, була можливість оцінити креатив французької педагогіки.

— Ви праві, мсьє Лагранж. Це неймовірно захоплюючий процес — педагогіка як пригода. У французьких школах є надзвичайно цікаві дисципліни, такі як «Наука і життя: буття Землі». Нічого подібного немає в українських школах. Французькі навчальні плани менш сухі і більш сучасні, ніж наші. Тут і безліч екологічних дисциплін, і історія відкриттів, і філософія, і сучасна література…

— Отож як викладач ви зробили для себе певний прорив. Ви задоволені освоєнням дисципліни, яку викладаєте?

— О ні, я не задоволена. А успішність моїх учнів бажає бути набагато кращою. Коли я розповідаю їм математику, вони не слухають, натомість пускають по класу паперові літачки…

Рекар награно розсміявся і зауважив, повернувшись спочатку до Філіпа, а потім до Анни:

— Навчання математиці не повинне перетворюватися на своєрідну юридичну казуїстику.

Коли Ален з Анною повернулися до свого готельного номера, між ними виникла суперечка, чи справді Лагранж допоможе полегшити долю молодшого Фужерона. Позицію французької Феміди важко було передбачити. Уранці вони планували звернутися до адвоката. Закінчився цей день тим, що Рекар випитував у своєї коханої:

— А може, ти сама дала привід Даніелю приревнувати тебе до вихователя?

III