Читать «Вирій загублених душ» онлайн - страница 45

Тетяна Ковтун

Це було не єдиним потрясінням того дня. Прибувши на роботу, Ален дізнався про надзвичайну подію: уночі його припаркований у гаражі «Пежо» вибухнув. Поліція встановила, що пакет із тротилом було непомітно підкладено під заднє сидіння. Ален міг тільки здогадуватися, хто замовив цей замах. Підозра впала на одного з політиків, який заборгував банкіру значну суму, витрачену під час парламентських виборів. Утім ніяких доказів не було. Рекар скористався цією подією і оголосив дружині, що переїздить в інше помешкання. Нову адресу, мовляв, задля обопільної безпеки, він триматиме в таємниці навіть від родини. Дружина погодилася.

Робота над перекладом статті йшла жваво, тим паче що Ізабелла не заважала чоловіку «переховуватися» від зловмисників. Ніщо не відволікало Алена від наукових праць, окрім чорних очей і абрикосової засмаги його коханої. Анна була жінкою пікантною і водночас природною, вона вирізнялася з-поміж інших своєю розважливістю, проте раз по раз вражала його лукавством. Це освіжало їхні стосунки і тримало інтелект Рекара в тонусі. Новоспечена студентка Сорбонни насолоджувалася своїм успіхом, щодня ходила до бібліотеки і складала іспит за іспитом. Це була ідеальна коханка: вона ні про що не просила, ні на що не ображалася, не будувала жодних планів, — принаймні так здавалося Рекару. Аня була ніби вмита щастям. Хоча, за її словами, у Сен-Дізьє за нею нудьгував Едмон Фужерон, то була якась далека реальність, яку Ален не брав до уваги.

Водночас думка про те, як далі бути зі своїм невдалим шлюбом, потроху підточувала його самовпевненість. При цьому Рекару не йшли з голови слова, недавно сказані дружиною про те, що, мовляв, чоловіки — не люди; вони не дбають про майбутнє, їм не потрібне потомство, і Господь наділив їх розумом на один день — саме тоді, коли вони йдуть до мерії реєструвати свій шлюб. Може, тому Алену зовсім не хотілося бачити своїх дітей та Ізабеллу, принаймні найближчим часом. Удома на нього чекали вимоги, вимоги, вимоги, що здебільшого ніяк не поєднувалося з його, Рекара, особистими інтересами.

Щоправда, він трохи нудьгував без своєї колекції. Це були витвори східного мистецтва, а також вироби африканських примітивістів. Картини, статуетки, маски з Африки, Океанії, Південно-Східної Азії та Латинської Америки прикрашали вітальню, бібліотеку і кабінет банкіра. Завдяки постійній присутності цих дивовижних витворів людської фантазії Ален і мислив, і сприймав світ інакше, ніж інші. Він нерідко проводив свою відпустку на острові Маврикій, що неподалік Мадагаскару, і там перебував у стані, схожому на медитацію. Але цього року плани докорінно змінилися: було вирішено, що у вересні Ален з Анею відвідають Україну.