Читать «Вирій загублених душ» онлайн - страница 43

Тетяна Ковтун

До його столу підійшов своєю танцюючою ходою темношкірий офіціант на ім’я Лео — гордість ресторану. Замовивши страви, Рекар озирнувся й зустрівся поглядом з метрдотелем.

Жінка наблизилася. На чоловіка війнуло теплою хвилею парфумів.

— Мені потрібно, щоб до обідньої зали пройшов мсьє Фішман. Він за кілька хвилин стоятиме біля входу. Мадемуазель допоможе мені?

Це прохання її дещо здивувало, але обов’язок догоджати клієнтам узяв гору.

– Із задоволенням, мсьє.

Ален ще раз відзначив, що ця жінка досить дивна, принаймні вона точно не француженка. Банкір також звернув увагу на зміни у фірмовому дизайні ресторану. Насамперед це позначилося на сервізному посуді, який став більше пасувати інтер’єру. Тепер посуд прикрашала інша кайма — не малиново-рожева, а палева із «золотою» смужкою. Змінилися й емблема закладу, й кольори форменого одягу. Звідки таке завзяття? Чи не поява цієї чорнявої красуні стала тому причиною? Дядько був старший за Алена всього на п’ятнадцять років, і тому їхні стосунки швидше нагадували братерські.

Лео приніс пляшку червоного сухого вина. Ален укотре замилувався, як цей сенегалець тримає легку тацю на кінчиках п’яти пальців при напівзігнутій кисті руки. Банкір хмикнув у такт своїм думкам, зробив перший ковток, і тут до залу зайшов Філіп. Можна було подавати страви.

— Як твоя монографія для російського журналу? — запитав приятель, влаштувавшись у кріслі.

Рекар зрадів Філіповій цікавості і з готовністю відповів:

— Статтю ще не переклали. Утім я не у захваті від цього часопису. Проглянув його, на всяк випадок, і знайшов у ньому дуже поважні імена і досить нікчемні думки, підписані цими іменами. А чому це тебе цікавить?

— Французький істеблішмент обирає російських партнерів.

— Ти про що?

Лагранж загадково посміхнувся і розповів про останні скандальні новини щодо колишнього міністра внутрішніх справ. Цього урядовця давно посадили до в’язниці як підозрюваного в корупції, але Філіп устромляв свого носа у слідство і, зловживаючи службовим становищем, щоразу вивідував нові подробиці справи. Чимдалі більше ставало очевидним, що до цієї історії були причетні десятки представників вищих кіл країни.

Помічник прем’єра був типовим галлом — середнього зросту, з круглою головою і великими очима.

— Отож, любий Ален, — говорив він хихочучи, — прокинься від мрій і зрозумій, що на твою статтю в Москві відгукнуться хіба що всохлі теоретики. Тамтешня верхівка зайнята квітучим древом життя. Вона прагматична, як і належить владі. Російські мажори з міністерства оборони варять одну ту саму кашу з нашими корупціонерами. Всупереч ембарго ООН французькі підприємці під час громадянської війни в Анголі продавали військову техніку з теренів СНД. Наторгували танків, снарядів, протипіхотних мін, вертольотів і бойових кораблів майже на мільярд доларів. І про все це в нашому уряді буцімто не знала ні одна жива душа.

Фізіономія Рекара витяглася. Отак Лагранж завжди зіпсує настрій своїми плітками. Банкір перестав слухати приятеля. Його думки крутилися навколо чарівної метрдотеля. У дверях з’явилася невисока постать Григорія Фішмана з характерною юдейською зовнішністю. Цього чоловіка з банкіром пов’язувало не тільки видання рукопису. Вони удвох їздили на хасидське свято до Умані. Це був той випадок, коли кажуть: «Два євреї: багатий і бідний». Утім, Гришко і Ален щосили намагалися забути про майнову прірву між ними.