Читать «Вирій загублених душ» онлайн - страница 27

Тетяна Ковтун

Власне, всьому причиною став непростий перебіг президентських виборів. Замість очікуваного кандидата-соціаліста у другий тур президентських перегонів вийшов лідер ультраправої партії. У результаті, практично всі ліві підтримали чинного президента як «менше зло». Це була не найкраща ситуація для політика з правоцентристськими переконаннями, який сім років керував державою. Ален думав про це з прикрістю. Як банкір-прагматик, він розраховував на дальший поступ реформ. Проте саме вони через свою непопулярність стали причиною найнижчої явки виборців впродовж останніх десятиліть.

Рекар розумів логіку вчинків президента. Відчуваючи невпевненість перед парламентськими виборами, що наближалися, батько реформ створив партію на свою підтримку. Це дало очікуваний результат — правоцентристська фракція отримала найбільшу кількість місць у вищому законодавчому органі. Але тактичний союз загрозливо затріщав, коли дійшла черга до вирішення стратегічних завдань.

Після виборів для політиків настав час взаємних поступок і домовленостей, і це була річ звична. Малозрозумілі кульбіти розпочалися, коли справа дійшла до кадрових питань. Задля зміцнення нової партії президент був змушений віддати деякі міністерські посади людям з числа колишніх соціалістів. Перипетії навколо призначень в уряді й досі смакувала преса. Утім і самому Алену дещо було в них незрозумілим. Скажімо, міністром став маловідомий фінансовий аналітик, який досі керував Національним бюро економічних досліджень.

Проте ще зовсім недавно цей міністерський портфель обіцяли йому, Алену Рекару. То як тепер має почувати себе людина, яка вклала у президентську, а потім і парламентську кампанію кілька мільйонів євро? Утім чинити в інший спосіб не личило. Близькі стосунки між президентом і тестем, який тривалий час був шефом столичної поліції, диктували саме таку поведінку. Як-не-як, завдяки зв’язкам паризького префекта його зять очолив один із найбільших банків Франції.

Ален надягнув світлий елегантний плащ і вже зачиняв двері, коли в кабінеті пролунав телефонний дзвінок. Це був помічник прем’єр-міністра Лагранж. Окрім суто ділових стосунків чоловіків об’єднували інтереси: непостійний — до гри в поло і постійний — до спільних обідів. Обоє полюбляли кухню дядька Рекара, який був власником готелю «Акадіа Опера», хоча зазвичай банкір ходив до дешевого ресторану «Карре де Фейан».

— Вибач за довгу паузу, — пролунало у слухавці.

— Філіпе, чому так офіційно? — удавано веселим голосом запитав Ален, спершу привітавшись.

Лагранж нічого не пояснив і продовжив у тому ж тоні:

— Ми могли б з тобою погомоніти завтра, наприклад, о восьмій?