Читать «Вирій загублених душ» онлайн - страница 25

Тетяна Ковтун

Хлопці перезирнулися. Спіч закоханого батька був їм не вдивовижу. Їх цікавило наступне перевтілення мадам Раша. Саме зараз вона шукала точки дотику із свекрухою і, можливо, з цих міркувань раптом почала говорити якимось жалібним голосом, тому стала подібною на ляльку з годинниковим механізмом. Утім Анна і раніше, напевне, з обережності ніколи не торкалася загальних питань і з повагою ставилася до місцевих забобонів, а точніше, звичайних дурниць. Поль і Даніель давно запідозрили, що ця тітка вміє добре прикидатися, вдаючи із себе наївну простачку.

— Я завжди захоплювалася тим, як ставляться до кулінарії французи, — схиливши голову, сказала мачуха. — Знаю, що відомих кухарів тут вважають свого роду поетами. Але не можу збагнути, як у звичайних сім’ях примудряються дотримуватися цих вишуканих канонів. Як ваші жінки знаходять час для приготування суфле, супів-пюре, всіляких соусів?..

Анна поки що погано розмовляла французькою, тому доповнювала свої слова жестами. Бабуся зробила ледь помітний рух бровами, що означало несхвалення — жестикулювати під час розмови за столом вважалося поганим тоном. Але Раша цього не помітила.

— Люба моя, навіщо зайві турботи? Тобі і так є чим зайнятися. Піди до супермаркету і купи пакетики з цими наїдками. Ти ж бачила — у нас полиці ломляться від кулінарних напівфабрикатів. Були б тільки гроші.

Свекруха ледь ворухнула кутиками підфарбованих губів.

Після шарлотки хлопцям дозволили залишити стіл, і вони подалися в садок, на гойдалку. Раніше одну з поперечин на сидінні Даніель вибив ногою, тож тепер ускочив в імпровізований човник з обережністю злодія.

— Не розумію, навіщо нам ця мадам Раша, — неприязно сказав хлопець і на підтвердження своєї відрази до мачухи вибив другу поперечину.

— Що ти робиш? Тато буде сваритися, — смикнув його за холошу Поль.

— То нехай!

Брат навмисне розгойдувався, здавалося б, до самих небес, не шкодуючи сил. Раптом скрикнув:

— О-ля-ля! Я, здається, знаю, навіщо. Мадам Раша дасть гроші на інтернет.

Поль принишк, притулившись кучерявою головою до стовбура сусіднього дерева. Ніби приховуючи якийсь сумнів, хлопець сказав:

— А знаєш, що ми зараз зробимо? Увімкнемо комп’ютер, поки вони там вечеряють.

Близнюки вже не вперше потай переглядали заборонені інтернет-сторінки. Едмон ще не вирішив, у який спосіб відучити синів від цієї поганої звички. Музичні — ще так-сяк, а от порно-сайти — це було вже занадто. Утім і сам Едмон не раз грішив тим, що відвідував сумнівні портали і навіть захопився віртуальним казино. Щоправда, цей азартний бізнес повинен був зосереджуватися тільки у спеціально відведених зонах. Але обмежити віртуального спрута виявилося справою неможливою. Мільйони домашніх та офісних комп’ютерів втягнулися в орбіту різноманітних ігрових систем. Католицький кантон, здавалось, охопила ейфорія нової релігії — цілі сім’ї скочувались у бездонну боргову яму. Дякуючи матері, останні програші Едмона поки не позначилися на родинних статках. Ігроманом він себе не вважав, але спокуса легкого заробітку знову і знову приваблювала Фужерона. Тільки з’ява Анни на деякий час зменшила це тяжіння.