Читать «Вирій загублених душ» онлайн - страница 106

Тетяна Ковтун

— Чудово! У нас є вільний час! — зрадів Франсуа. — Мадам, пропоную вам свою компанію. Запрошую вас відвідати центральний історичний архів. Обіцяю, ви отримаєте багато задоволення.

Жінка не встигла відповісти на це запрошення, як до неї озвався Етьєн:

— Гадаю, це зовсім не так цікаво, як видає мсьє Недяк. Анно, ви не пожалкуєте, якщо підете зі мною! Нас чекають у французькому консульстві. Я вже замовив круасани до кави. А ввечері там відбудеться невеличкий концерт старовинної музики.

Мадам Фужерон відповіла, що вибирає того з них, хто більше потребує її допомоги, тобто Франсуа.

— Без мене мсьє Недяк навряд чи впорається в архіві — в нього надто погана російська.

Чоловіки обмінялися значущими поглядами. Підприємець продовжував перебувати в фаворі з незрозумілих для Етьєна причин.

Анна у своїй вигадливій шубці та її вусатий імпозантний супутник попрямували вздовж набережної Фонтанки.

— Не сподівався побачити вас тут, ще й на цій північній паралелі, — змовницьким тоном сказав Недяк, ощасливлений увагою дами.

— Я розпочала свою справу в Реймсі, але довелося змінити місце проживання, — ніби вибачаючись, вона нагадала йому про минулорічні перипетії.

— Як тільки Ален відпустив свою подругу так далеко від себе?!

— Не будемо про це.

Чарівний профіль Анни, й справді, налаштовував на інші думки.

— Якщо не секрет, які архіви ви шукаєте?

Недяк із готовністю відповів:

— Ви собі не уявляєте! Це фантастика! Я шукаю світлини свого діда Володимира. Хоча одна з них у мене є. Я сподіваюся зібрати ще якусь інформацію про нього. Незадовго до Жовтневого перевороту полковник царської кінноти, права рука Врангеля пан Недяк сфотографувався разом з іншими офіцерами. Вони тоді перебували на Південно-Західному фронті, й думки не маючи про те, що незабаром їхнє життя круто зміниться. Від моєї бабусі, яка жила в Парижі, мені у спадок залишилася ця фотографія. Потім точно таку саму я побачив удома в мого далекого родича Миколи Курильця. Він приїжджав до мене у Реймс. До речі, ви багато втратили тоді, не прийшовши на зустріч із цим чоловіком.

— Не пам’ятаю. Напевно, щось мені завадило, — сухо сказала Аня і відвела погляд.

Нарешті вони розшукали Псковську вулицю, де розташовувався потрібний їм заклад, і увійшли до під’їзду. Їх зупинив охоронець. У коридорі стояв специфічний запах старовинних рукописів і паперів. Аня відчула легке запаморочення. Десь тут лежала часточка її родинної історії.

Франсуа пред’явив своє посвідчення, представив мадам Фужерон як перекладачку, і їх запросили до читального залу. Нарешті тека з архівними матеріалами лягла на стіл перед ними. Відвідувачам видали білі рукавичка і залишили їх сам на сам із документами. Згори за кімнатою спостерігала відеокамера. Чоловік почав повільно гортати папери. З них випала та сама світлина, яку зробив фронтовий фотограф за кілька місяців до заворушень у Петрограді.

— Так я і знав! — вигукнув Недяк.

Він узяв до рук декілька аркушів і якийсь час мовчки сидів, спустивши голову на груди. Потім попросив Анну перекласти деякі незрозумілі місця.