Читать «Виелица на сенките» онлайн - страница 33

Алексей Юрьевич Пехов

Когато оставяхме погребалната клада, гоблинът извади от тялото на разчленения Х’сан’кор метателните си ножове и за изпроводяк злобно изрита отрязаната му глава, а аз си взех хвърлената от съществото раница.

Сега Кли-кли крачеше пред мен и продължаваше да подсмърча.

— Как си, Кли-кли? — попитах го съчувствено.

— Всичко е наред — носово отвърна той и скришом изтри сълзите си. — Съвсем наред.

— И аз много съжалявам, че тя умря.

— Аха. Защо се случи това, Гарет?

— Не знам, приятелю, аз не съм много добър утешител. Всичко става по волята на боговете.

— Боговете? Тази банда съществува тук само защото някакъв Танцуващ е създал този свят и им е позволил да се установят в него! — той въздъхна. — Както и да е, да не говорим за това.

Танцуващ… Това е моето проклятие. Според гоблина, аз също съм Танцуващ в сенките. Или поне така казва прочутата Книга на пророчествата на гоблинските шамани. Не знам защо той реши, че аз съм Танцуващ (първият за последните десет хиляди години), но да доказваш на гоблина, че не си овца, е все едно да накараш слънцето да се върне назад. Нито първото, нито второто е възможно. Така че понякога шутът ме нарича Танцуващ в сенките. Половин месец опитвах да се отърва от това име, какъв е този Танцуващ и какво трябва да прави. Най-накрая проклетият дребен мерзавец се предаде и ми разказа древната басня на глупавото му племе. Изглежда навремето е съществувал свят на Хаоса, първият и единствен свят във Вселената, в който живеели хората. Някои хора имали странни сили — да създават нови светове. За да направят това, имали нужда от сянка от света на Хаоса. Такива хора ги наричали Танцуващи със сенки. Танцуващите изградили хиляди и хиляди светове и накрая се стигнало до там, че в света на Хаоса почти не останали от тези чудодейни живи сенки и той умрял. Но въпросът не е в това. Просто ако теорията на гоблина не лъже, тогава и нашият свят е създаден от някой Танцуващ със сенки. И явно човекът е бил малко луд, в противен случай защо нашият свят се е получил толкова гаден? Що се отнася до мен — изобщо не се чувствах Танцуващ, каквито и да ги дрънкаше Кли-кли. Макар че нямаше да е лошо да си създам собствен свят, където да има планини от злато и никакви скапани стражници, които да ги пазят. Но тук не можех да направя нищо, защото за създаването на нов свят са нужни сенки от Хаоса. Ах, мрак! Кой може да ги разбере тези гоблински предания?!