Читать «Виелица на сенките» онлайн - страница 32

Алексей Юрьевич Пехов

Когато Еграсса ни заведе при Миралисса, никой не повярва, че елфийката е умряла. Изглеждаше, че тя просто спи или си почива със затворени очи. Нямаше рани, бронята от синкавата стомана беше цяла. И само когато я вдигнахме, за да я поставим на кладата, от дясното й ухо изтече една-единствена капка кръв.

Тя бе убита от собственото си шаманство. В момента, когато под напора на Х"сан"кор магическата стена избухна и се разпадна, животът на елфийката също избухна и се разпадна. Принцесата от дома на Черната луна изцяло се беше вложила в магията и силата на отката не й остави никакви шансове за оцеляване.

Когато вълшебният пламък на кладата се превърна в див ревящ дракон, заплашващ да изгори луната и звездите, а Миралисса завинаги се скри в червените езици на пламъците, Еграсса запя песента „Прошка“. Огънят яростно ревеше, приемайки душата на Миралисса и провеждайки я в светлината, но гласът на елфа заглуши този рев. Отблясъците на огъня танцуваха по лицата на воините, мълчаливо наблюдаващи беснеещите пламъци. Халас и Делер сега изглеждаха като братя — и двамата мрачни и мълчаливи. Алистан Маркауз здраво беше стиснал зъби. Змиорката, както винаги, стоеше безстрастен — на лицето му нямаше и сянка от емоция, само в очите му се прокрадваше умора. Фенерджията се беше облегнал на биргризена и с присвити очи гледаше в огъня. Еграсса с настървение продължаваше да пее. Кли-кли ридаеше със сълзи и ги размазваше по бузите си. А аз… Какво аз? Предполагам… че бях опустошен… и… много уморен. Сега не исках да правя ни-що.

— Кли-кли, спри да плачеш — Еграсса завърши песента.

— Аз не плача — сподавено подсмръкна гоблинът, опитвайки се да скрие сълзите си.

— Да не съм сляп?

— Казвам, че не плача, значи — не плача!

— Тя знаеше какво прави, гоблине. Утешавай се с това, че ако Миралисса не беше удържала стената толкова дълго, всички щяхме да сме мъртви.

— Но…

— Тя е истинска дъщеря на дома на Черната луна и го направи, за да можем да завършим това, заради което дойдохме тук. Ние, елфите, имаме напълно различно отношение към смъртта. Тя не умря напразно и това е достатъчно!

Гоблинът бързо кимна и се изсекна в огромна носна кърпа.

Продължихме по пътя си, когато от огъня останаха само димящи въглени.

* * *

До зазоряване оставаше не повече от два часа и Еграсса, без да обръща внимание на умората, ни водеше напред. Все още не можех да повярвам, че Миралисса вече я няма. Всеки друг, само не тя. По някаква причина бях убеден, че с нея ще стигнем до самия край. Но, както се казва, човек предполага, а боговете разполагат. Сивокосата елфийка с вечно учтивата полуусмивка на синкавочерните си устни и загадъчните жълти очи ни остави завинаги, изчезвайки в огъня.

Сега се придвижвахме към Храд Спайн единствено благодарение на познанията на елфа и в по-малка степен — на гоблина. Ако те двамата не бяха с нас, отрядът щеше да се загуби в гората и нямаше да намерим Костните дворци, дори да сме на сто ярда от тях. Със смъртта на Миралисса претърпяхме още една непоправима загуба — отрядът на практика се лиши от магическа защита. Да, вярно, Еграсса умееше някои неща, но като цяло беше ограничен до повърхностните знания, които се даваха на всеки от управляващите семейства в домовете на тъмните елфи. Елфийката също не беше пълноправна шаманка, но нейните знания бяха много по-задълбочени от тези на Еграсса. Имаше го, разбира се, и Кли-кли — разочаровалия ученик на дядото-шаман, но специално за магията на него не би трябвало да му се има доверие, за да не се окаже човек с опърлени пети в най-неочаквания момент. Вече имахме прецеденти, когато благодарение на гоблинските познания за магията отрядът едва не се отправи при боговете. Лично аз нямах желание да рискувам повече.