Читать «В серце Небесних гір» онлайн - страница 50

Михайло Тимофійович Погребецький

— Щасливої дороги! — кричать услід нам Лазієв і Таїрова; вони залишаються ждати нас на морені і охороняти багаж.

Пробиваємось через складне переплетіння льодяних мас і виходимо до самого озера. Уважно оглядаємо стрімкі скелі, що обступили озеро.

— Ні, тут не пройти, — говорить, попихкуючи люлькою, Франц.

Я згодний з ним. Але пройти все-таки треба.

— А давайте прямо по крижинах… Як ви думаєте? — кажу я.

Звідси здається, що крижини густо вкривають усе озеро. Що ж, може, й пройдемо. Франц згоден.

Вибір маршруту нібито виправдався. Ми йдемо, легко перестрибуючи з крижини на крижину. Але чим далі від берега, тим ширші смуги води відділяють крижини одну від одної. Високі льодяні стіни, що оточують нас, не дають зорієнтуватися…

Повертаємо назад і заново починаємо свій шлях. І знову підходимо то до надто високої стіни айсберга, на яку неможливо вибратись, то до широкої смуги води, через яку не можна перестрибнути. Знову повертаємось, збентежені і стомлені.

Так ми рухаємось не менше ніж чотири години, поки шлях не перегороджує широка смуга чистої від крижин води, що протягнулася від північного схилу і до південного. Далі йти нікуди. Треба повертатися. Але й це не так просто. Від північного і південного берегів нас відрізали ще ширші простори води.

Смеркає. На озеро швидко повзе густий, наче хмара, туман, окутуючи і льодові брили, і смуги води, вільні від льоду.

Михайло придивляється до крижин і раптом викрикує:

— Ми заблудились!

Червоних клаптиків матерії, якими ми спеціально відмічали пройдений шлях, щоб не заблудитись при поверненні, не видно. Снігові спайки поміж крижинами і снігові місточки, по яких ми подекуди переходили, від вологого туману стають крихкими і провалюються під ногами. Льодяні нагромадження осідають, нахиляються, набувають у темряві якоїсь неприродної форми.

— Куди йти? — весь час питає Михайло.

Але ніхто з нас цього не знає. В темряві неможливо визначити, де ми знаходимось. Одне ясно: залишатися тут не можна. Треба знайти місце, де можна було б переждати до ранку. Безперервно провалюючись то у воду, то у крижану кашку, знемагаючи, ми, нарешті, відчули під собою міцніший лід. Дивлюсь на годинник: дві години ночі. Іти далі неможливо. Стомлені, мокрі, промерзлі, залазимо в спальні мішки.

Ранок застає нас до краю змученими. Ми насилу встаємо і незграбно стрибаємо, намагаючись зігрітися. Навколо мокро і похмуро. Але тільки сонце, заглянувши в наш холодний світ, заграло сліпучими відблисками на крижинах і снігових схилах, як миттю все перемінилося. Ми оглядаємось і не впізнаємо навколишніх крижин. Це вже не крижини, а казкові кришталеві палаци з бірюзовими вежами, а кругом них сяють голубі озерця, видніються чарівні гроти.

Все, на що тільки падає наш погляд, опушено памороззю, яка горить на сонці міріадами кристаликів. У пам'яті спливають вірші Верхарна:

Где блещут гроты голубые В венцах и ожерельях ледяных…

Але мороз сковує губи, і цими двома рядками я закінчую своє декламування.

— Давайте швидше йти, — говорить посинілий від холоду Франц, — а то ми в цих «ожерельях ледяных» замерзнемо навіки.