Читать «Бандерівка» онлайн - страница 43

Татьяна Лебедева

І ще більше загострилися відносини як між Росією і Україною, так і всередині цих держав. Ворожі перепалки із взаємними образами заполонили соцмережі. Батьки і діти, кращі друзі, закохані переставали розмовляти. Кожен хотів щось довести іншому з допомогою взятих з телебачення та газет пропагандистських гасел, бездоказових роздумів псевдофахівців і придуманих піарниками образ.

“У нас зараз такий мітинг на роботі був, — писала Саші знайома з Волгограда. — Збирали і розповідали, як у Львові бандерівці до смерті закатували керівника відділення КПРФ. А по ТБ зараз показали, як у Києві на двері квартир, де живуть росіяни, вішають листівки "тут живе москаль"... А ти зовсім інше розповідаєш". Саша намагався пояснити, що українці доброзичливі, що це все роздуті поодинокі факти, а можливо, і свідома провокація. Але йому ніхто не вірив. І Саша — корінний росіянин, котрий виріс на патріотичних піснях і фільмах, на віршах російських поетів, який пам'ятав з дитячого садка "З чого починається Батьківщина", раптом усвідомив, що Батьківщина може брехати, свідомо і нахабно. Причому обманювати мільйони своїх же громадян, які обожнюють її. Батьківщина, яку ніколи і ні за що не можна зраджувати... Коли втрачено довіру в сім'ї — люди зазвичай розходяться. Коли втрачено довіру до Батьківщини, що робити?

Кияни не хотіли вірити, що Крим бажає приєднатися до Росії. Вони плакали над новинами про українських військових, які співали пісні у відповідь на погрози "зелених чоловічків". Читали, що Чорноморський флот РФ блокував кораблі їхньої країни і що було дано наказ не починати вогонь: у відкритому військовому конфлікті Україна не мала шансів, її б просто розчавили. Українці почували себе беззахисними школярами поруч зі старшокласником-переростком. Знову почали гуляти старовинні українські приказки: “Від чорта відхрестишся, а від москаля не відхрестишся, не відмолишся", «У Росії дві проблеми — дурні і дороги, в Україні три — дурні, дороги та Росія».

— На Будапештському меморандумі наша країна відмовилася від ядерної зброї в обмін на гарантію її територіальної цілісності. Країнами-гарантами були США, Великобританія і Росія! Розумієш, Росія!

Богдана була в розпачі.

— Вони охрестили нас усіх фашистами і бандерівцями, навіть не розібравшись, — обурювалася вона. — Ми «коричнева чума», тому що хочемо європейську правову державу і більше не хочемо йти в ногу з Росією. Знаєш, як писав Ремарк: «Будь-який диктатор починає свою діяльність з того, що спрощує всі поняття». З нас зробили пугало, обізвавши одним словом, яке для всіх слов'ян, та й взагалі для всього світу, що означає найбільш нелюдські жахи! А вони молодці! Добре у них маркетологи працюють! Кращі голови Росії!