Читать «Ангелският дял» онлайн - страница 221

Дж. Р. Уорд

Едуард сви рамене.

— Както и да е, отидох до пикапа на „Ред енд Блек“, с който бях стигнал дотам — онзи, който сега е паркиран зад обор „Б“. Ключовете са на таблото и предполагам, че вие, момчетата в синьо, ще искате да го вземете с вас. И така… да, отидох и доближих пикапа — той си има лебедка, имаше и някакво въже и аз го омотах с него, закачих куката и го извлякох в каросерията, защото знаех, че няма да мога да го вдигна сам. После закарах пикапа до брега на река Охайо. Това бе трудната част. Свалих го от каросерията, но да го влача по земята? Нараних зле глезена си, толкова зле, че след няколко дни тя — Едуард посочи русата жена — трябваше да извика доктор Куалби да го види.

Лейн се смръщи, когато жената сякаш се сви, но после отново погледна брат си.

— Чакай — каза той.  — Той е паднал от моста.

— Не — каза Меримак.  — Не е паднал. Или поне няма запис, на който да се вижда, че е паднал или че не е. Охранителните камери, които вече е трябвало да бъдат включени непрекъснато, точно в тази нощ не са работели — една от повредите след инсталирането им из целия град. Така че няма как да знаем и като имаме предвид лошото състояние на тялото, може да приемем, че нараняванията по крайниците и горната част на тялото се дължат на продължителния престой във водата.

Едуард кимна.

— И така, довлякох го до водата. Беше валял дъжд, течението бе силно. Намерих някакъв прът и започнах да го бутам към водата… но после се върнах в пикапа, взех ловджийския нож и отрязах пръста му. Той пищеше, докато го правех, така че явно бе жив, но едва се движеше и не можеше да се бори. После го бутнах още веднъж и той изчезна. Хвърлих ножа след него, запазих пръста и се върнах с пикапа до къщата. Зарових го под прозореца на майка ми, защото той се бе отнасял с такова презрение към нея през цялото време — той има поне едно извънбрачно дете, за което знаем, чукаше бъдещата ти екссъпруга и тя е бременна от него! Аз просто… да, скрих онова нещо в лехата с бръшлян и се върнах тук. Живея сам, така че никой не знаеше къде съм бил или дори дали изобщо съм излизал, а също така никой не знаеше, че съм го чакал.

— Но после пръстът е бил открит — каза Меримак.

— Тогава разбрах, че трябва да направя нещо. Дойдох за помена и се промъкнах в бизнес центъра. Отидох в стаята на охраната, влязох в системата, изтрих записа от онази нощ и чаках да видя дали ще разберете.

— Разбрахме — Меримак огледа останалите полицаи и кимна.  — Хванахме ви.

— Така че арестувайте ме и да приключваме с това.

За миг стана абсолютно тихо и — невероятно — Лейн помисли, че чува как телефонът му звъни в колата, но после разбра, че всъщност е в джоба му. Той изключи звука, без да погледне екрана.