Читать «Ігри долі» онлайн - страница 43

Іванна Боразан

Таких, як Анна і пані Наталія, безліч у цьому світі, та ніхто не знає, які почуття приховуються за маскою ввічливості і безтурботності, та що відбувається за зачиненими дверима кожного будинку.

XIII

Цілу ніч Анна не могла заснути: то їй заважав вітер, який поривами, час від часу, задував з боку моря, то задушливість кімнати, що заставляла кілька разів підніматися з ліжка і відчиняти вікно. Стоячи так, перед відчиненим вікном і вдихаючи свіже солонувате повітря, Анна відчувала смак свободи. І тут їй прийшла на думку одна річ, яка довго не давала спокою, але вона цю думку пригнічувала у своїй голові і навіть боялася про це думати. «Я ж даремно страждаю і заставляю дратуватися свого чоловіка. Якби мене не було тут, в будинку, всім стало би легше жити, адже Ніколас своє роздратування випліскує не лише на мене, а й на тих, хто мене оточує. Не один раз я бачила осудження в очах прислуги, яким перепало: кухарці за те, що приготувала вечерю таку, як я хотіла, Ніку це не сподобалося і він накричав на неї, щоб вона виконувала тільки його накази, бо він її наймав і тільки він їй платить; охоронцю, що не слідкує за кожним моїм кроком. Напевне, йому сьогодні перепало або ще перепаде, адже Ніколас ніколи не допустить, щоб не покарати когось за скоєну помилку чи за непослух, а так ніхто не знав, де я і це стало йому відомо, то вся відповідальність ляже на нього; покоївці — тому, що надто довго затримується в моїй кімнаті, це надто підозріло на його думку. Таких прикладів є безліч, через будь-яку дрібницю він кричить, погрожує звільненням, одним словом робить усе, щоб мене всі навіть тут ненавиділи.

Отже, вирішено, уже вранці поговорю з Ніком про розлучення. Може, це не приходило йому на думку, він людина дуже зайнята справами, немає часу думати про такі речі, а я йому підкажу вихід з нашої складної ситуації, можливо, ми якось дійдемо до розв’язки, яка нам обом підійде».

Так наївно думаючи, і з ентузіазмом Анна повернулася до свого порожнього ліжка, та все ж сон до неї не йшов.

Знову і знову вона прокручувала у голові всі «за» і «проти» розлучення: «ну, по-перше, закінчиться цей жах, в який перетворилося моє життя; по-друге, нарешті побачу своїх батьків, яким мені навіть заборонялося телефонувати без присутності Ніколаса. Але б скільки не було причин для розлучення мені, все одно страшно. Страшно від того, як відреагує на це Нік? Що мене чекає в майбутньому? Чи я буду щаслива? Але найголовніше — незважаючи навіть на те, скільки болю і страждань спричинив мені Ніколас, я все одно його люблю. Чи мені лише так здається? Може, це вже не любов, а прив’язаність, а можливо, я хапаюся як потопельник за соломинку, а її ніхто не простягає. Я так втомилася від масок Ніка, які він надягає: одна в дома, друга на роботі, а інша на людях О Боже, як я заплуталася у цьому павутинні інтриг, що вже не можу розрізнити, де реальність, а де ні».