Читать «Победителят е сам» онлайн - страница 70

Паулу Коелю

— А момичето?

— Вие познавахте ли я?

— Никога преди не я бях виждал. Тя беше тук днес сутринта. Аз…

— … вие сте видели линейката и как я отнасят. Разбирам. И сте решили, че е убита. Не зная откъде сте, не зная дали имате деца, но внимавайте с дрогата. Казват, че не вреди чак толкова, но вижте какво се случи с нещастната дъщеря на португалците — и се отдалечава, без да дочака отговор.

Трябваше ли да настоява, да даде технически подробности, та да го вземат на сериозно? Разбира се, че беше невъзможно да се убие човек посред бял ден на главния булевард в Кан. Беше готов да говори и за другия унищожен свят, угаснал насред претъпкано с хора място.

Но представителят на закона, на реда, на добрите нрави не му обърна внимание. В какъв свят живееха? Трябваше ли да извади пистолета от джоба си и да стреля във всички посоки, за да му повярват най-накрая? Трябваше ли да се държи като дивак, който убива безпричинно, за да го изслушат най-накрая?

Игор проследява с очи полицая, вижда го как пресича улицата и влиза в една закусвалня. Решава да постои още малко, да го изчака, ако промени решението си, ако потърси сведения от полицейското и се върне да говори с него, за да разбере повече за престъплението.

Но е почти сигурен, че това няма да се случи. Сеща се за коментара за диаманта на жената. Дали случайно полицаят знае откъде го има тя? Разбира се, че не. Иначе вече щеше да я е отвел в управлението по обвинение, че има крадени вещи.

За жената, разбира се, диамантът като по чудо се е появил в някой от луксозните магазини, след като е бил шлифован — както винаги казваха продавачите — от холандски или белгийски бижутери. Оценяват го според чистотата, теглото и начина на обработка. Цената можеше да варира от неколкостотин евро до нещо абсолютно непостижимо за повечето простосмъртни.

Диамант. Брилянт, ако предпочитате така да го наричате. Както всички знаят, най-обикновено парче въглен, преобразувано от високата температура и времето. Тъй като в него няма нищо органично, е невъзможно да се узнае колко време е необходимо, за да се промени структурата му, но геолозите допускат, че някъде между триста милиона и един милиард години. Обикновено се формира на дълбочина от сто и петдесет километра, като постепенно се изтласква към повърхността и така добиването му става възможно.

Диамант — това е най-устойчивият и твърд материал, създаден от природата, който може да се реже и обработва само с помощта на друг диамант. Частиците, отпадъци от обработката, ще влязат в употреба в индустрията, в полиращи и режещи машини, само толкова. Но иначе диамантът се използва единствено в бижутерията и в това е неговата значимост — че не служи за абсолютно нищо.

Върховно проявление на човешката суета.

Преди сравнително малко десетилетия, когато светът сякаш се беше обърнал към практичните неща и социалното равенство, диамантите бяха поизчезнали от пазара. Докато накрая най-голямата добивна компания със седалище в Южна Африка не реши да наеме най-добрите рекламни агенции на планетата. Суперкласата се срещна със Суперкласата, направиха се проучвания, които доведоха до едно-единствено изречение от три думи: