Читать «Победителят е сам» онлайн - страница 48

Паулу Коелю

„Дали винаги се е държала така или… възможно ли е… да не ме обича както преди?“

Непозволени мисли. „Концентрирай се върху нещо друго, моля те.“

Шумът от мотора пречи на разговорите. Могат да се чуят само със слушалки. Ева даже не ги е извадила от подлакътника. Дори в този момент да я помоли да си ги сложи, за да й каже за хиляден път, че е най-важната жена в живота му и ще направи всичко седмицата на първия й фестивал да е прекрасна, ще е невъзможно. Заради звуковата система на борда разговорът ще се чува и от пилота, а Ева мрази публичните прояви на нежност.

Ето ги в тази стъклена топка, която се насочва към мястото за кацане. Вече може да различи голямата бяла лимузина — „Майбах“, най-скъпата и изискана кола в света. По-изключителна и от „Ролс-Ройс“. Скоро ще седят в нея, ще слушат музика за разпускане, ще разполагат с изстудено шампанско и с най-добрата минерална вода в света.

Поглежда платинения си часовник — копие на един от първите модели, произведени в малка фабрика в швейцарския град Шафхаузен. Противно на жените, които могат да похарчат цели състояния за диаманти, часовникът е единственото бижу, позволено на мъжа с добър вкус, и само истинските познавачи разбират стойността на този модел, рядко срещан по рекламите в луксозните списания.

Същевременно си е направо затормозяващо — да знаеш кое е най-хубавото дори когато останалите никога не са чували да се говори за него.

Както и да правиш най-доброто дори когато останалите отделят много време, за да те критикуват.

Наближаваше два следобед и трябваше да разговаря със своя борсов посредник в Ню Йорк, преди да започне търговията на фондовата борса. Щом пристигнеше, щеше се обади по телефона — само един разговор, за да даде инструкциите за деня. Да печели пари в „казиното“, както той наричаше инвестиционните фондове, не беше любимият му спорт, но трябваше да се преструва, че следи внимателно какво правят неговите мениджъри и финансисти. Имаше закрилата и подкрепата на шейха, но дори и така беше важно да показва, че е в течение на събитията.

Два телефонни разговора и нито едно конкретно указание дали да купуват или продават някои акции. Защото енергията му е концентрирана в нещо друго. През този следобед поне две актриси — една известна и една неизвестна — щяха да покажат неговите модели на червения килим. Разбира се, че има асистенти, които могат да се погрижат за всичко, но той обича да се занимава с тези неща, дори и само за да си напомня постоянно, че всеки детайл е важен и — че не е изгубил връзката си с основата, върху която е изградил своята империя. Освен това иска да използва остатъка от времето си във Франция, за да се наслаждава по-дълго на компанията на Ева, да я представи на интересни хора, да се разхожда с нея по плажа, да обядват сами в неизвестен ресторант в някой съседен град, да вървят хванати за ръце из лозята, които успява да съзре на хоризонта.