Читать «Победителят е сам» онлайн - страница 186

Паулу Коелю

— Смятам, че трябва да си тръгнем от това място — очевидно Ева е обезпокоена от въпросите на журналистите.

— Забрави. Не съм коравосърдечен, както знаеш, но и не мога да страдам за нещо, което в действителност само потвърди онова, което ти ми каза преди време — стой далеч от киното. Намираме се на парти и ще останем тук, докато свърши — гласът му прозвучава по-сурово, отколкото му се иска, но Ева не се вълнува особено — сякаш неговата любов и неговата омраза са й абсолютно безразлични. Той продължава, този път с по-мек тон:

— Погледни колко е съвършена тази галавечеря. Домакинът навярно е похарчил огромна сума за присъствието си в Кан, за билетите и настаняването на знаменитости, избрани да бъдат почетни гости тук. Може да е сигурен, че ще има голям ефект от безплатната реклама, която си осигурява — цели страници в списания и вестници, отразяване в телевизионните канали, часове по кабелните телевизии, които нямат какво друго да показват. Жените ще асоциират бижутата му с блясъка и лукса, мъжете ще носят часовниците му като символ на властта и парите. Младите ще разлистват страниците за мода и ще си мислят: „Един ден искам да съм там и да имам точно същите неща.“

— Да си вървим. Имам някакво неприятно предчувствие.

Чашата прелива. Цял ден е търпял лошото й настроение, без да се оплаче. Тя постоянно проверяваше съобщенията на телефона си. Сега вече той започва сериозно да се съмнява, че става нещо странно. Друг мъж? Нейният бивш съпруг, когото видя в бара на хотела и който на всяка цена се опитва да си уреди среща? Ако е така, защо не му каже открито какво чувства, вместо да се затваря в себе си?

— Не ми говори за предчувствия. Опитвам се внимателно да ти обясня защо се правят тези партита. Ако искаш отново да станеш бизнес дамата, която винаги си мечтала да бъдеш, ако искаш отново да се занимаваш с правене на висша мода, обърни внимание на думите ми. Освен това ти казах, че съм видял бившия ти съпруг в бара, но ти ми отвърна, че това е невъзможно. Заради него ли държиш телефона си включен?

— Той няма работа тук.

Но й се искаше да каже: „Зная кой се опита да провали твоя проект за филм и кой успя да го провали. Също така зная, че е способен да отиде и по-далеч. Разбери, че сме в опасност, да си вървим.“

— Не отговори на въпроса ми.

— Отговорът е „да“. Затова телефонът ми е включен. Защото го познавам, зная, че е наблизо и се страхувам.

Хамид се смее.