Читать «Победителят е сам» онлайн - страница 179

Паулу Коелю

Когато разбра, че не работи в киноиндустрията и че няма да е на Фестивала задълго, актрисата за малко да си тръгне, но другото момиче й попречи, като й каза, че все пак е добре човек да се запознава с нови хора. И ето ги тримата: той в очакване на приятеля, който не идва, тя в очакване на асистента, който е изчезнал, и мълчаливото момиче, което не очаква нищо, освен малко спокойствие.

Всичко става много бързо. Актрисата навярно е забелязала някаква прашинка на смокинга му, вдига ръка, преди той да успее да реагира, и с изненада пита:

— Пури ли пушите.

Още по-добре — пура.

— Да, след вечеря.

— Ако искате, мога да ви поканя и двамата на едно парти на яхта тази вечер. Но първо трябва да открия моя асистент.

Другото момиче й предлага да не бърза толкова. Първо, току-що са я наели и ще мине време, докато може да си позволи да води със себе си антураж. Трябва да отиде сама, да спази изискванията на протокола.

Актрисата благодари за съвета. Минава един сервитьор, полупълната чаша с шампанско бива оставена на подноса, откъдето се взема друга.

— Мисля, че трябва да престанете да пиете толкова бързо — казва Игор/Гюнтер, като внимателно взема чашата от ръката — й и излива съдържанието зад парапета. Актрисата прави отчаян жест, но после се примирява — разбира, че той й желае доброто.

— Много съм развълнувана — признава. — Трябва да се поуспокоя. Дали не бих могла да изпуша една от вашите пури?

— Съжалявам, имам само една. Освен това научно е доказано, че никотинът е стимулант. Не успокоява.

Пура. Да, по форма прилича на пура, но иначе няма нищо общо с нея. В горния ляв джоб на сакото има заглушител. Това е предмет, дълъг около десет сантиметра, който, веднъж поставен на дулото на беретата, скрита в джоба на панталона, може да извърши чудо.

Да превърне „бум!“ в „пук…“.

И това само защото при стрелба се задействат няколко прости закона на физиката: скоростта на куршума малко намалява, тъй като той е принуден да премине през серия от гумени пръстени, а газовете от изстрела изпълват цилиндричната кухина, охлаждат се бързо и не позволяват да се чуе звукът от експлозията на барута.

Крайно неподходящ за далечна стрелба, тъй като влияе на траекторията на куршума. Но идеален за изстрели от упор.

Игор започва да се изнервя. Дали пък двойката не е отказала поканата? А да не би — за част от секундата чувства, че губи почва под краката си — апартаментът, където пъхна плика, да е техният?