Читать «Победителят е сам» онлайн - страница 180

Паулу Коелю

Не, не може да бъде. Щеше да е страхотна липса на късмет. Мисли за близките на умрелите. Ако единствената му цел все още е да си върне жената, изоставила го заради мъж, който не я заслужава, целият му труд ще е напразен.

Започва да губи хладнокръвие. Дали заради това Ева не се опита да се свърже с него въпреки всички съобщения, които й изпрати? Два пъти беше звънял на общия им приятел, който му каза, че няма нищо ново.

Съмнението започва да се превръща в убеденост: да, в този момент двойката е мъртва. Това обясняваше внезапното изчезване на „асистента“ на актрисата до него. Както и че наетото да се появи до големия дизайнер деветнайсетгодишно момиче е съвсем само.

Кой знае, може би Господ го наказва, че толкова силно е обичал жена, недостойна за любовта му? Неговата бивша съпруга беше използвала ръцете му, за да удуши момичето, чийто живот едва започваше, и което можеше да открие лекарство против рака или начина, по който да накара човечеството да осъзнае, че съсипва планетата. Въпреки че Ева не знаеше нищо, тъкмо тя го беше накарала да използва отровите. Игор беше убеден, абсолютно убеден, че всичко онова ще е излишно — достатъчно щеше да е да се унищожи един обикновен свят и посланието щеше да стигне до целта си. Взе малкия арсенал със себе си, знаейки, че всичко е просто игра. Още щом пристигнеше в бара, където да пие шампанско, преди да тръгне за партито, тя щеше да открие присъствието му там, да разбере, че й е простил за всички лоши неща и за разрушения му свят. Благодарение на някои научни изследвания знае, че хора, които дълго са били заедно, могат да предусещат присъствието на другия наоколо, макар и да не са сигурни точно къде се намира.

Това не се случи. Безразличието на Ева предишната вечер — или може би чувството й за вина за това, което беше направила с него — й попречи да забележи мъжа, който се преструваше, че се крие зад една колона, но на чиято маса имаше руски икономически списания — достатъчна следа за човек, търсещ някого, когото е загубил. Влюбеният винаги смята, че вижда на улицата, на събиранията или в театрите голямата любов на своя живот. Може би Ева е заменила любовта си за лукса и блясъка.

Игор започва да се успокоява. Ева е най-ситната отрова, съществуваща върху лицето на земята. Ако е убита с цианид, това няма да е нищо. Тя заслужава нещо много по-лошо.

Двете момичета продължават да разговарят. Игор се отдалечава, не бива да се оставя да бъде завладян от паниката, че е съсипал собственото си дело. Трябва да се усамоти. Да си възвърне хладнокръвието, за да е способен да реагира бързо на внезапната промяна на посоката.

Приближава се към друга група хора, които оживено обсъждат методите си за отказване от тютюнопушенето. Да, това е сред малкото любими теми в онзи свят — да покажат на приятелите си, че могат да проявят воля, че има един враг, когото трябва да победят, и те могат да се справят с него. За да се разсее, пали цигара, знаейки, че това е провокация.

— Вредно е за здравето — коментира една жена, цялата отрупана с диаманти, с тяло като скелет и портокалов сок в ръка.