Читать «Победителят е сам» онлайн - страница 142

Паулу Коелю

— Съгласен сте с мен.

— Да — казва най-големият авторитет на Скотланд Ярд, човекът, превърнал се в мит след решаването на пет случая, които всички мислели за безнадеждни.

— Защо смятате, че става дума за сериен убиец?

Морис поглежда на компютъра си нещо — електронна поща — и се усмихва. Инспекторът пред него най-сетне е започнал да проявява уважение към думите му.

— Заради пълната липса на мотиви за убийство. Повечето от тези престъпници имат собствен почерк — избират само един вид жертви, които може да са хомосексуалисти, проститутки, просяци, двойки, криещи се в гората и т.н. Други се наричат „асиметрични убийци“ — убиват, понеже не могат да контролират импулса. Стигат до момент, когато импулсът им бива задоволен, и престават да убиват, докато напрежението отново стане неконтролируемо. Имаме работа с такъв случай. Доста са нещата, които трябва да имаме предвид — престъпникът използва сложни методи. Избрал е различни оръжия — собствените си ръце, отрова, острие. Не е ръководен от класическите мотиви: секс, алкохолизъм, очевидно умствено разстройство. Познава човешката анатомия и засега това е единственото, което характеризира почерка му. Навярно е планирал убийствата доста по-рано, тъй като не е лесно да се намери такава отрова. Можем да го класифицираме като един от хората, „изпълняващи дадена мисия“. Все още не знаем каква е тя. Според заключението, което успях да направя от случая с момичето, и засега това е единствената следа, използва руското бойно изкуство, наречено самбо.

Бих могъл да стигна и по-далече и да кажа, че част от почерка му е да се сближава с жертвата и да постои с нея известно време. Но тази теория не пасва с убийството, извършено по обяд на плажа в Кан. Очевидно жертвата е била с двама телохранители, които биха реагирали. А също така е била следена от Европол.

Руснак. Савой се кани да вземе телефона и да помоли да му направят спешна справка във всички хотели в града. Мъж на около четирийсет години, добре облечен, с леко прошарена коса, руснак.

— Фактът, че е използвал руска бойна техника, не означава, че е руснак — Морис отгатва мислите му като бивш полицай, какъвто е. — Както и не можем да направим извода, че е индианец от Южна Америка, понеже е използвал кураре.

— В такъв случай какво?

— В такъв случай трябва да очакваме следващото му престъпление.

18:50 ч.

Пепеляшка!

Ако хората понякога вярваха повече в приказките, вместо да слушат само своите съпрузи и родители — които смятат, че всичко е невъзможно, — щяха да изживеят същото, което изпитваше тя сега, докато се возеше в една от безбройните лимузини, отправящи се бавно и неумолимо към стъпалата, към червения килим, към най-голямото модно ревю в света.

Знаменитостта е до нея, усмихната, облечена в хубав строг костюм. Пита я дали е напрегната. Разбира се, че не е — в мечтите няма напрежение, нервност, тревога или страх. Всичко е съвършено, нещата се случват като във филмите — героинята страда, бори се, но успява да осъществи всичко, за което е мечтала.