Читать «NOSTRADAMUS: Таємниця пророка» онлайн - страница 62

Марио Ридинг

— Але чому вони не забрали Чорну Богородицю, якщо входили до банди? Вони мали досить часу, перш ніж повернулися ви або на сцені подій з’явилася поліція.

— Молодший хлопець був тяжко поранений, пане. У нього все обличчя було залите кров’ю. Мабуть, він упав, коли намагався вкрасти Богородицю. — Він знову перехрестився. — Можливо, старший чоловік не міг нести і його, і Богородицю.

— Так. Так. Схоже на правду. А де Богородиця тепер?

— Знову у своєму футлярі.

— Нам можна її побачити?

Старий завагався.

— Це означає, що нам доведеться піти на склад, знайти драбину й...

— Мій помічник, лейтенант Макрон, усе влаштує. Ми не завдамо зайвого клопоту вам особисто. Обіцяю.

— Тоді гаразд, я не заперечую. Але будьте дуже обережні. Це просто чудо, що вона не була пошкоджена під час учорашньої крадіжки.

— Ви поводилися дуже мужньо. Тільки завдяки вам Богородицю пощастило врятувати.

Сторож стенув плечима.

— Ви так думаєте? Ви справді так думаєте?

— Я в цьому переконаний.

— Поглянь-но, Макрон. Підійди сюди і скажи мені, що ти про це думаєш.

Кальк дивився на основу під ногами у статуї. Він дозволив своєму великому пальцеві обмацати літери, глибоко вирізьблені в дереві.

Макрон узяв Богородицю з його рук.

— Ці літери, безперечно, вирізьблені дуже давно. Це видно з того, як потемніло дерево. Цього не скажеш про знаки, вирізані в неї на грудях.

— Вони були вирізані, либонь, під час Революції.

— Що ви маєте на увазі?

— Ані протестанти під час релігійних війн, ані наші революційні предки не схвалювали образів, вирізаних із дерева або вирізьблених із каменю. У більшості церков Франції вони знищили статуї Христа, Богородиці та святих угодників. Вони намагалися це зробити й тут. Легенда розповідає, що вони обдерли срібло, яким раніше була покрита Богородиця, проте були надто вражені гідністю того, що відкрилося під ним, і облишили свої спроби знищити статую.

— Ви ж не вірите в цю нісенітницю, чи не так?

Кальк знову взяв Богородицю в руки.

— Тут ідеться не про віру. Тут ідеться про вміння слухати. Історія тримає на поверхні свої таємниці. Але тільки той, хто має очі, щоб бачити, та вуха, щоб чути, може відрізнити їхню реальну сутність від сміття та уламків, які плавають поруч.

— Я не розумію, про що ви говорите.

Кальк зітхнув:

— Розгляньмо наш конкретний приклад. Перед нами статуя Богородиці й малюка Ісуса, ти згоден?

— Звичайно.

— І ми знаємо, що саме ця конкретна Богородиця є заступницею моряків. Ти бачиш он той дзвін. Коли він несподівано починає бамкати сам по собі, це означає, що якийсь моряк був чудодійно врятований на морі завдяки втручанню Святої Діви або що буде шторм і станеться чудо.