Читать «NOSTRADAMUS: Таємниця пророка» онлайн - страница 63

Марио Ридинг

— Це вітер розгойдує дзвін, звичайно. А вітер завжди налітає перед штормом.

Кальк усміхнувся. Він притулив до основи статуї аркуш паперу й почав водити по ньому авторучкою.

— А тобі відомо, що Ізиду, єгипетську богиню, дружину й сестру Озиріса та сестру Сета, також вважали рятівницею моряків на морі? І ми знаємо, що її часто зображали на троні із її сином Гором на руках. Гор був богом світла, сонця, дня і всього доброго, а його лютий ворог Сет, також і ворог Ізиди, — богом ночі, зла, темряви й смерті. Сет обманув Озиріса, царя богів, умовивши його випробувати чудово оздоблену труну, запечатав його в ній і пустив вниз за течією Нілу, де навколо нього виросли дерева. Згодом він розітнув тіло Озиріса на чотирнадцять частин. Проте Ізида знайшла труну з останками чоловіка і з допомогою посередника Тота стулила їх докупи, й Озиріс повернувся до життя, але на дуже короткий час, протягом якого він її запліднив, і вона завагітніла Гором, їхнім сином.

— Я не розумію...

— Макрон, Чорна Богородиця — це Ізида. Малюк Христос, що в неї на руках, — Гор. Річ у тому, що християни привласнили стародавніх єгипетських богів, перетворивши їх на щось прийнятніше до сучасних смаків.

— Сучасних?

— Озиріс воскрес, як я тобі вже пояснив. Він повернувся з мертвих. І він мав сина, який повстав проти сил зла. Це тобі щось нагадує?

— Думаю, що так.

— Й Ісус, і Гор народилися в стайні. І день народження обох святкують 25 грудня.

Очі в Макрона заблищали.

Кальк стенув плечима.

— Хай там як, а ось те, що шукали Сабір і чоловік з очима без білків.

І він показав своєму помічникові аркуш паперу.

— Це якась абракадабра.

— Ні. Це зворотний напис. Нам треба знайти дзеркало, і ми зможемо його прочитати.

— Звідки вам відомо, що вони шукали саме це?

— Логіка, Макрон, логіка. Поглянь-но. Вони проникли сюди з певною метою. їхньою метою було вкрасти Чорну Богородицю. Але чоловік з очима без білків також був тут. Проте їм пощастило позбутися його, й у святилищі залишаються тільки Сабір, циган і сторож. Проте сторож надто приголомшений тим, що сталося, і надто старий, щоб узяти ініціативу на себе, тож він підкоряється Сабірові й іде до свого офісу телефонувати. Після цього ті двоє могли б легко забрати Богородицю із собою. Вона лише сімдесят сантиметрів заввишки й не важить майже нічого. Але вони її не забрали. Вони залишили її тут. А чому вони так зробили? Бо вже здобули те, задля чого сюди прийшли. Принеси ліхтарик.

— Але ж це речовий доказ. На ньому можуть бути відбитки пальців.

— Принеси мені ліхтарик, Макрон. — Кальк перевернув аркуш. — Ми посвітимо з протилежного боку літер.

— Ай справді. У такий спосіб ми обійдемося й без дзеркала.

— Запиши ці рядки до свого нотатника:

Il sera ennemi et pire q’ayeulx

Il naistra en fer, de serpente mammelle Le rat monstre gardera son secret Il sera mi homme et mi femelle.

— Що це означає?

— Ти не розумієш своєї власної мови?