Читать «Разрушителят на светове» онлайн - страница 178

Гордън Диксън

Ако убиеше Маккей, Дахно веднага щеше да отстрани заплахата, надвиснала над Петте Сестри, а също и над самия него, и тутакси щеше да оправи отношенията си с тях. Именно затова Дахно толкова лесно се беше съгласил с плановете на Блейс за бъдещото им развитие. И неслучайно брат му побърза да напусне планетата — покушението щеше да стане в негово отсъствие.

Служителите в офиса докладваха на Блейс, че през всичките тези дни непрекъснато им звънят — и Петте Сестри, и разни техни представители, — и всички искат да знаят къде е Дахно и как могат да се свържат с него.

Отговорът винаги бе един и същ: никой не знае нищо. По заповед на Блейс те изобщо не споменаваха за присъствието и длъжността му.

В определен смисъл отговорите бяха съвършено верни: служителите наистина нямаха понятие къде са Дахно или Блейс във всеки един момент. По всяка вероятност Блейс беше единственият, който знаеше, че Дахно е заминал точно на Земята, а не на някоя от другите планети. А Нортън Броули знаеше само, че Дахно не е на Асоциация.

Що се касаеше до Блейс, той никога не споменаваше нищо лично пред хората в офиса. Затова, макар и те да знаеха, че е някъде в града и че понякога спи в апартамента си, не можеха да посочат точното му местонахождение.

Всичко това му беше докладвано в делови, стегнат стил, когато той се отби до офиса, за да прегледа пощата и да ги пита разни неща. Блейс заповяда на жените да пресичат из основи всеки опит да бъде намерен Дахно или самият той, и те с удоволствие се съгласиха. Решимостта им да защитават двамата братя от всяка възможна неприятност беше направо впечатляваща.

Глава 35

През следващите пет дни, Блейс всяка сутрин, точно в шест беше пред хотела. Той и Сам се занимаваха заедно с другите Защитници — така се бяха кръстили момчетата, отговарящи за сигурността на Маккей.

По време на занятията той научи много от новите си другари. Начините за защита и нападение, които използваха бяха абсолютно различни от похватите на „съвременните нинджи“, на които Ахрам Моро учеше Кучетата на Дахно.

Това не учуди особено Блейс. На него още от самото начало му беше ясно, че Нортън и Ахрам определено не бяха наясно какво представлява охраната на един млад и авторитетен църковен лидер. Въоръжените сблъсъци между отделните църкви на планетата бяха нещо обичайно. Участвуващите в тях хора рискуваха живота си всяка секунда и беше направо наивно да се смятат за неумели бойци.

Освен това, доколкото Блейс можеше да прецени, дори когато военните се намесеха в такива размирици, и на тях невинаги им се удаваше да излязат с чест от боя. Понякога враждуващите църкви се обединяваха срещу тях и загубите на военните често пъти бяха доста значителни.

Блейс все по-добре започваше да разбира какво си говорят помежду си Защитниците. На втория ден той чу как единият от членовете на групата употреби думата „Телата“, говорейки си нещо със Сам.