Читать «Перекручена реальність» онлайн - страница 127

Ірина Солодченко

6

Слідчий Замотайло сидів у пивбарі, витягши під столом свої довгі ноги… Аж раптом почув на плечі чиюсь руку… Із-за спини до нього посміхався Сашко Минтус, біля якого сумирно стояв якийсь парубійко. Виглядав Сашко – як щойно з магазину: нові джинси, куртка… Він ще раз із задоволенням ляснув слідчого по плечу.

– Здоров! Зараз підсядемо.

– Як справи? – запитав Замотайло, коли хлопці повернулися з кухлем пива.

– Нормально, працюю на фірмі…

– Чому не заходиш?

– Та що заходити? Душу роз'ятрювати?

– А я думав, в тебе все гаразд….

– З матеріальної сторони – все гаразд, а душу назад тягне.

Сашко розповів, як йому працюється менеджером, як його поважають і як він налагодив завалену ділянку роботи. Його товариш, кремезний світловолосий хлопець, тільки слухав. Аж ось Сашко запитав.

– Як там Забаров? Винесли вирок?

– Та винесли….

– А що за справа? Це той, що по телевізору показували? – вступив нарешті в бесіду і мовчазний товариш Сашка. – Казали, що психопат і маніяк…

– Та який там маніяк! Дурень, а не маніяк… – пояснив колишній експерт. – Приїхав на місце події й навіть не знав, що там відбувалося… Він так казав операм, коли прийшов повинитися: я вистрілив у повітря, та люди не зрозуміли… Почалася бійка й коли він того хлопця відштовхував, то машинально вистрілив…

– Машинально…- повторив світлоголовий кремезняк.

– А я знаю… В мене були такі випадки… Уночі виїхали на затримання, дістав пістолета, патрон – у патронник… А мужик в траві причаївся. Я коли на нього накинувся, той почав пручатися, а я його вдарив і випадково прострелив. Куля вийшла упростріль. В житті усіляке трапляється… Звісно, він не хотів вбивати… Ну може трохи полякати.… В принципі мені його шкода, як людину.

– Вскочив мужик…- згодився Замотайло.

– А якого він з пістолетом вулицями тинявся? – знов зробив спробу встрять у розмову цивільний товариш.

– Йому треба було одразу бити на те, що він його з необережності застрелив, – вів своє Сашко. – Молодий, все життя попереду… А він, дурень, зник з місця події… А раз так, то це – стаття 115, частина перша.

– Сподівався, що врятують… Швидку викликав…

– Та там усі щось недоговорювали… І він, і потерпілі. А як там було насправді?

За півгодини Замотайло вже чвалав центральним проспектом і згадував жовторотика-ледацюгу, який прийшов до них експертом на місце висококваліфікованого Сашка Минтуса… Біля костелу він побачив католиків з плакатами в руках… Трохи послухав їх суперечку з представником влади і збирався вже йти, аж ось коло нього зупинилась автівка, з якої вийшов директор 12-го каналу Сухоніс. Наблизившись до священика, він роздратовано запитав: «Мітингуєте?». Той у відповідь щось невдоволено забурмотів… Потім вони відійшли у бік, трохи погомоніли, і слідчий почув розпачливий вигук Сухоноса: «А чому ви не прийшли в прямий ефір на нашу підтримку? Адже наш канал стільки репортажів зробив на ваш захист?». Священик топтався на місті: «Так, допомагали… Костел у руках у приватних осіб… Так… Але ж і від Губернатора багато чого залежить…».