Читать «Преследваният» онлайн - страница 151

Брайън Хейг

Той прехапа долната си устна.

— Всичко това ми звучи твърде резонно.

— Много добре! — възкликна Татяна с великолепните крака. Тя се надигна от стола си, после се почука с пръст по челото, сбърчи вежди и отново седна. — Щях да забравя. Има едно нещо, за което се канех да те помоля, Джон. Наречи го… ъъъ, услуга. Много, много важна за нас.

— Казвай!

Залагаше на сляпо, но защо пък не? Тъкмо щеше да разбере колко ще му струва всичко. Тя продължи:

— Има един престъпник, който преди време избяга от Русия. Алекс Коневич. Укрива се при вас, в Америка. Навремето управляваше тук голяма банка, през която переше милиони долари. Пари на мафията. Когато разбра, че сме го надушили, набързо избяга, като задигна няколкостотин милиона. Мошеник от класа!

— И сега е в Америка?

— Точно така. Бяхме го проследили донякъде, но преди около година изчезна безследно. Доколкото знаем, е някъде в Чикаго, но и най-добрите ни специалисти не са успели да го открият.

— Няма проблем. Още утре ще натоваря двайсет агенти с издирването му.

— При вас нали има нещо като списък на най-издирваните престъпници? — Татяна замълча и го погледна право в очите. — Е, и при нас има такъв списък, Джон. И той е номер едно в него. Той е капо ди тути капи, най-издирваният мафиот в страната. За нас е особено притеснително, че вече толкова време ни се изплъзва. Вината му не подлежи на съмнение. Искаме да го върнем и съдим в Русия. Корумпираните банкери са сериозен проблем за нас. Искаме да му организираме шумен публичен процес за назидание на останалите.

— До една седмица ще бъде в московски затвор. Гарантирам ви го.

Човекът от Държавния департамент се покашля.

— Ъъъ, това може да се окаже проблем.

— Тъй ли?! И защо? — сопна се Тромбъл, видимо раздразнен.

— Боя се, че с нашите руски приятели нямаме спогодба за екстрадиране.

— Е, и?

Подобен въпрос от устата на шефа на най-важния правоохранителен орган на Съединените американски щати, при това бивш федерален съдия, беше сам по себе си твърде притеснителен.

— Ами защото… нали разбирате, ако този Коневич има официално разрешение да пребивава в САЩ, екстрадирането му би се превърнало в сериозен дипломатически проблем. Не можете просто да го метнете на самолета и да го върнете в Русия.

Тромбъл се наведе към него, докато лицата им почти се допряха.

— Не бих казал, че това е ваша работа.

Татяна наблюдаваше невъзмутимо словесната схватка между двамата.