Читать «Да живее крал Кор!» онлайн - страница 3

Андре Нортън

— Как ще действаме — чрез оракула ли?

— Да. Ще получиш инструктаж, но нещата стоят така: техният оракул е винаги идиот. Когато умре, жреците започват издирване по целия Валек. Трябва да намерят малоумно момченце, родено точно когато е починал предишният оракул. Детето неизменно се оказва почти лишено от съзнание.

— Значи то изрича онова, което му внушава някой жрец?

— Би могло да се очаква нещо подобно — кимна Годард. — Само че, доколкото установихме с дистанционното разузнаване, не е така. Когато искат да чуят пророчество, отвеждат го на един трон над тъй наречения „коридор на гъсениците“ и го оставят там цяла нощ. На сутринта го прибират и оракулът изрича отговора съвършено отчетливо… макар че обикновено издава само нечленоразделни звуци. Входът към този коридор се охранява зорко. Засега не сме засекли никакво шарлатанство. Ала ЗАТ твърди, че имаме работа с нещо повече от обикновена религиозна измама. И този път не бива да се изрича пророчество за война.

— Как можем да сме сигурни, че онзи южен завоевател няма да победи и без това пророчество?

— ЗАТ го твърди. Ако Ланаскол продължи да съществува като политическа сила, възходящото развитие на цивилизацията ще тръгне по съвсем друг път. Е, разбираш ли какво предимство ни дава оракулът-идиот?

— Искаш да кажеш, че тъкмо него е трябвало да заемем? Звучи доста просто. Какво се е объркало?

— Това трябва да откриеш. ЗАТ смята, че са подадени погрешни данни и нашият човек изобщо не е пристигнал.

— Но… — смаяно възкликна Трапнъл.

— Именно. Но! Цялата работа е станала ясна едва след официалния седмичен бюлетин на ЗАТ. Вдигна се тревога и открихме фалшифицираните записи.

— Не би било трудно да се разбере кой е имал достъп…

— Подправени са разузнавателните записи — от другата страна. Така твърди ЗАТ.

— Охо! Имаме ли резидент там?

— Естествено. Според ЗАТ няма смисъл да ровим в тази посока. Явно се е намесил някой друг.

— Та това е невъзможно!

Трапнъл имаше чувството, че сред зеления килим под прашните му ботуши е зейнала пропаст. Факти, които цял живот бе приемал за неоспорими…

— Притиснахме ЗАТ да ни даде обяснение. Отговорът гласеше, че данните са недостатъчни. Но не отрича възможността. Тъй че се изправяме пред два варианта. Първо — предател в нашите служби. Второ — не сме единствените, работещи по тази историческа линия. В края на краищата галактиката е прекалено необятна, за да я опознае изцяло която и да било империя или федерация на разумни видове. Не е изключено да действа и друга подобна служба. Може само по една случайност да не сме я срещали досега.

— Но защо е трябвало да се подправя докладът?

— Могат да се измислят няколко причини. Например, че сме под наблюдение. Искаме да спасим Валек, а онези не го желаят. Или пък създават препятствия, за да изпробват силата ни.