Читать «Л. Рон Хабърд Страх» онлайн - страница 42

Неизв.

- Ще имаш своя пояс. Но тази нощ трябва да ме заведеш на мястото, където ще намеря четирите часа.

- Значи решил си да ги намериш?

-Да.

- Джим Лоури, чудя се дали эааеш какво ще ти струва да ги намериш.

- Каквато и да е цената, имам намерение ла го паправя!

- Днес си смел.

- Не съм смел. Зная какно трябва да направя, това е всичко.

- Джим Лоури, снощи ти срещна някои неща.

- Така е.

- Тези неща бяха па твоя страна. Те бяха силите па доброто. Не си загубил своите четири часа с тях, Джим Лоури. Нито пък с мен.

- Трябва да ги намеря.

- Не би могъл да понесеш силите от другата страна. Не би могъл да понесеш толкова болка, ужас и зло. Ако ще намираш тези четири часа, трябва да се подготвиш за среща отблизо с другите сили.

- Трябва да ги намеря.

- Тогапа, Джим Лоури, вярвай ми и аз ще ти покажа част от пътя. Останалият път ще го извървиш сам.

- Води и аз ще те следвам.

Изящната малка ръка па Себастиан направи кръстен знак във въздуха, после посочи път нагоре. Лоури се намери па гладко синкаво шосе, което завиваше нагоре и напред сякаш чак до луната.

Себастиан стисна в ръка броеницата си и закрачи напред. Лоури се озърташе, но колкото и да търсеше, не видя малкото черно невдо, нито чу смеха му, ако този смях идваше от него.

Вървяха дълго, покрай просгряни в далечината ни пи и скупчени спящи къщи. Веднъж ги подмша същество с приведена глава и скрито лице, вървеше надолу с бапни морни крачки, но Лоури не разбра какво е.

Пътят под краката им стана начупен, като че някога е бил направен от стъпала, които времето е превърнало в чакъл. Все по-често в пукнатините се появяваха снопчета трева, явно пътят не беше използван много. Отпред мъгливите очертания на планини се оформиха в погледа му, после на Лоури му се стори, че твърде бързо са надвиснали право над тях. Пътят започпа да криви и да се гмурка по склоновете, накланяше се навън, заставаше почти вертикално навътре, тук наглед земетръси и лавини бяха поработили старателно. Даже и сега, както вървяха по него, понякога потреперваше, веднъж с въздишка, завършила в грохот, цяло парче от пътя се срути зад тях, оставяйки пустота след себе си. Лоури вече се тревожеше дали въобще ще успее да се върне.

- Сега става по-трудно - каза Себастиан. - Някога катерил ли си се по планини?

- Не много често.

- Е… досгатъчно силен изглеждаш.

Себастиан се отклони под прав ъгъл от виещия се

път и с лекота закрачи нагоре по почти вертикалната скала. Лоури се закатери и изумен откри, че колкото и висок да му се бе сторил този склон, беше само осем-девет фута и той го преодоля лесно. Повървяха покрай ръба, пътят бързо потъваше долу, докато започнала се вижда като бяла струна. Тук горе вятърът беше малко по-силен, но още топъл, луната светеше дружелюбно. Струваше му се, че имат някаква основателна причина да бъдат колкото може по-незабележими, сега Себастиан се притискаше в друга скала, този път наистина висока.

- Става малко по-лошо - каза Себастиан. - Бъди много внимателен.