Читать «Л. Рон Хабърд Страх» онлайн - страница 40

Неизв.

Лоури слезе по стъпалата, като че предизвикваше пътеката да се разтвори пак. Но нищо не се случи. Едва не се усмихна на своята малка победа, стигна до улицата и се огледа. Още не беше единадеет и половина, но почти беше сигурен, че ако го очакват, наоколо има някой да го води.

Малкото тъмно нещо се мяркаше около краката му и смехът звучеше меко като детски. Лоури напрегна нервите си да издържи.

Тази нощ няма да се плаши и да бяга. Тези неща бяха чужди за него преди, но не и сега. Нещо ще дойде да го води, ще бъде храбър и ще осъществи намеренията си…

- Джим!

Видя силуета на Томи в един от прозорците на

горния етаж.

- Джим! Къде отиваш?

Но нещото се раздвижи под дървото пред него, то го викаше:

- Джим! Почакай поне да ти дам шапката!

Студени тръпки пробягаха по тялото му. Нещото го

подкани още по-енергично и той бързо тръгна към него.

Отначало не можеше да определи какво е, толкова дълбока бе сянката. Но след малко различи дребна фигура в расо, висока не повече от четири фута, с почти плешива лъщяща глава. На шията висяха броеница и кръст, сандали от груба кожа откриваха стъпалата.

- Получи ли съобщението ми?

- Да. Къде отиваме? - попита Лоури.

- Знаеш не по-зле от мен, пали?

- Не.

- Виж ти… Нали ме познаваш?

Лоури се вгледа по-внимателно. Имаше нещо не-осезаемо в този малък монах, като че му липсваше вещсственост. Лоури откри, че може да вижда през него, различаваше дънера на дървото и залятото от лунна светлина уличпо платно.

- Аз съм Себастиан. Ти ме изрови от гроба ми преди около шест години. Не си ли спомняш?

- Гробището при църквата в Чезетол!

- А, спомняш си, значи. Но не си мисли, че се гневя. Аз съм твърде смирен човек, никога не се гневя, и ако сега трябва да скитам бездомен, и ако тялото ми беше в пръстта, която твоите копачи разровиха с лопатите си, пак не се ядосвам. Много смиреп човек съм. -Наистина, стоеше някак раболепно приведен. Но все пак в косите погледи, които хвърляше на Джим, имаше нещо озадачаващо лукаво. - Аз си лежах там триста години, а ти ме изрови, защото помисли, че това е развалина от древните ацтеки, заради ацтекските символи по камъните, използвани в постройката. Къде ми е поясът?

- Твоят пояс ли?

- Да, хубавият ми златен пояс. Ти го вдигна, обърна се кьм водача си и каза: „Какво е това? Златен пояс със символи на католическата църква! А аз си мислех, че това е останка от ацтекски сгради. Цяла седмица копахме за иищо, освен един златен пояс“.

- Сега е в музея на колежа.

- Малко се обидих тогава - тъжно каза Себастиан. - „… за нищо, освен един златен пояс“. Харесвах си го, защото сам го направих, разбираш ли, смятахме, че е доста красив. Бяхме покръстили Рачитл, взехме неговото злато и направихме църковни съдове от него, а когато той умря в мината, даже го по1ребахме със златно кръстче. Може ли да си получа пояса?

- Сега не мога да го взема.

- О, трябва да можеш. Иначе няма да дойда с тебе и да ти покажа.

- Какво да ми покажеш?

- Къде си прекарал твоите четири часа.

Лоури помисли малко и кимна.