Читать «Л. Рон Хабърд Страх» онлайн - страница 41

Неизв.

- Добре тогава. Ще вземем твоя пояс. Ела с мен.

Лоури бързо тръгна нагоре по улицата, малката тъмна сянка точно на границата на зрението му отляво, а Себастиан отдясно изоставаше с крачка, две. Грубите му подметки не издаваха и най-малкия звук по паважа.

Разстоянието до сградата, приютила музея, не беше голямо, Лоури скоро вече ровеше за ключовете си. Вратата се отвори към черен мрак, но Лоури познаваше мястото наизуст и не светна с фенерчето, докато не наближи витрината със златния пояс. Потърси другите ключове и включи фенерчето, за да намери нужния.. Спря. Обходи със светлинния лъч предметите в шкафа.. Поясът липсваше!

Той нервно се обърна към Себастиан.

- Поясът не е тук. Трябва да са го продали на друг музей, докато ме е нямало.

Себастиан наведе глава.

- Значи го няма. И аз никога няма да си го върна, но това не ме гневи. Твърде смирен човек съм. Никога не се гневя. Сбогом, сеньор Лоури.

- Чакай! Ще се опитам да ти върна пояса! Ще го откупя и ще го сложа някъде, където ще можеш да го намериш!

Себастиан спря на вратата, после се скри някъде в тъмното. Лъч светлина се вряза в прохода между витрините. Беше Терънс, пазачът на колежа.

- Кой е влязъл тук? - извика Терънс, стараеше се гласът му да звучи много храбро.

- Аз съм - каза Лоури, пристъпи към светлината и примига.

- Ох, професор Лоури! Ама вие доста ме изплашихте. Май не е време да се занимавате с тези джун-джурии.

- Нещо ми трябваше по работа - каза Лоури. -Исках да си препиша един надпис за лекцията ми утре.

- Намерихте ли го?

- Не. Вече не е тук. Предполагам, че са продали предмета.

- Професоре, Джебсън би продал и собствената си майка, сериозно ви говоря. Намали ми заплатата, ето какво направи. Много съжалявам, чух какво е направил и на вас. Защото много ми хареса тази ваша статия.

- Благодаря ти - каза Лоури, като пристъпваше към вратата, уплаши сеца не би Себастиан да се скрие.

- Е, вярно, попрекалил сте малко, професор Лоури. Аз пък мога да ви покажа хора на село, дето ще ви кажат, че са срещали много неща и не могат да обяснят какви са били. Не е добре за здравето да си просите от демоните да ви смажат.

- Да. Да, сигурен съм, ченее.Трябвадаси тръгвам, Терънс, но ако искаш, мини някой следобед през кабинета ми, щом се събудиш. Ще се радвам да чуя каквото знаеш.

- Благодаря, професор Лоури. Благодаря ви. Ще ви разкажа.

- Лека нощ, Терънс.

- Лека нощ, професор Лоури.

Лоури припряно се насочи кьм най-дълбоката сянка на улицата и когато се увери, че Терънс не може да го види, започна да се озърта за някаква следа от Себастиан. Но пред очите му се мяркаше понякога само тъмното нещо, което навсякъде ходеше с него.

Беше търсил хаотично почти двадесет минути, когато някой тихо го повика. Ето го и Себастиан -криеше се до един храст.

- Ох - с облекчение каза Лоури. - Надявах се, че не си изчезнал. Исках да ти кажа, че ако си склонен да почакаш, ще откупя златния пояс.

- Аз не се сърдя - каза Себастиан.

- Но си искаш обратно пояса, нали?

- Би ми било много приятно. Толкова хубав пояс беше. Направих го със собствените си ръце, с многобройни смирени молитви кьм Бога, и макар че металът идваше от езичниците, работата ми бе изпълнена с любов.