Читать «Холивудски интриги» онлайн - страница 201

Джаки Колинс

— Хм… на твое място бих си поприказвал с него. И все пак не гледай толкова разочаровано де, поне не те пратих вътре да се събличаш пред оная глутница дърти мръсници.

— Така или иначе не бих го сторила.

— Да разбирам ли, че си отскоро в града?

— Да.

— Е, злато, ето какво ще те посъветвам: намери си официален агент. И започвай да обикаляш като кобилка. Защото не ти липсва хубост.

— Как да си намеря официален агент?

— Виж в жълтите страници. Отиди в „Уилям Морис“ — тя е една от най-големите.

— Кой е Уилям Морис? Имате ли му телефона?

Той отчаяно разпери ръце.

— Това момиче сякаш е паднало от Марс. „Уилям Морис“ е огромна агенция. Ама ти нищичко ли не знаеш?

— Май не.

— Предлагам ти да се върнеш при съпруга си и да му избиеш зъбките, задето те е пратил тука.

— Не става.

— Защо?

— Мъртъв е.

— О, Боже… Каква сърцераздирателна история! Само моля те, каквото и да е друго, но не ме карай да те съжалявам. Достатъчно съжалявам самия себе си, че съм се хванал с тая лайнена работа. Единствената причина, поради която ме държат, е, че знаят, че не си падам по момичета. Момичетата не са ми по вкуса, ако разбираш какво имам предвид.

— Ти да не си… обратен?

— Котенце, а зайците правят ли го?

И така се роди приятелството им. Казваше се Томи и два дена по-късно тя се изнесе от апартамента на доктора и заживя при Томи над един ресторант на булевард „Сънсет“.

Той й беше и баща, и майка, и брат. Напътстваше я и я закриляше; записа я на курс по актьорско майсторство; запозна я с добър агент; хранеше я и я обличаше; съветваше я по всички въпроси; намери й работа като сервитьорка, докато тя чакаше да й се усмихне щастието; и най-вече внимателно следеше някой да не се възползва от невинността й.

В замяна тя се грижеше за него, когато той се разболя от СПИН, и плака много на погребението му — той почина след десет месеца.

Седмица след смъртта му получи първата си сериозна роля. Томи така и не дочака звездния й час.

Лара въздъхна тежко при спомена за приятеля си Томи и прекрасните им дни заедно. Не беше честно така да го загуби, но пък това я бе стимулирало да успее. Томи й бе дал топлина и уют и най-вече правилна насока из дебрите на Холивуд. Много правилна. Също така я бе научил за нищо на света да не търпи помиярските истории.

Спомни си деня, когато напусна Ричард — деня, когато направо го хвана, докато правеше френска любов, а той с цялата си наглост се опита да я убеди да не си тръгва.

Чаровният Ричард. В това отношение страшно приличаше на Джой — и двамата си мислеха, че притежават някаква особена мъжка сила, на която жените не могат да устоят.

Е, когато беше наистина важно, тя можеше да устои. Въпреки че обичаше Джой, не желаеше да се обвързва с мъж, който не беше почтен. Който я използва. Беше си измислил годеница и я бе оплел като най-тъпата риба. Боже! Най-вероятно си е мислел, че е страшно лесна. Лесна и отчаяно искаща мъж. Горката потисната кинозвездичка. Как ли се е присмивал зад гърба й.

Слава Богу, беше разбрала всичко това, преди да се омъжи. Каква грешка само щеше да направи.