Читать «Децата на нашите деца» онлайн - страница 69

Клифърд Саймък

Уилсън намери свободен стол, тежко се отпусна на него и, погледна президента.

— Разчуло ли се е вече?

— Не — отвърна Хендерсън, — още не. Жената на фермера се обадила на шерифа. Когато позвънила, групата, пратена от военните да търси чудовището, тъкмо била пристигнала в района, и разговаряла с шерифа. Командирът й наредил всичко да се запази в тайна. Точно затова си тук, Стив. Не можем да продължаваме да си мълчим. Ще се разчуе — ако не за този инцидент, за други. В планините може да има стотици от тези малки чудовища. Ще ги виждат и ще съобщават. Съобщенията ще започнат да се трупат. Не можем да ги крием, а и не трябва.

— Проблемът е как да разгласим новината, без да изкараме акъла на всички — рече Уилсън.

— Ако не им кажем — продължи президентът, — ще престанат изобщо да ни вярват и ще подозират абсолютно всичко, което правим. Освен това стои и въпросът за обществената безопасност.

— След няколко дни — каза Фут — цялата планина ще е пълна със съвсем развити чудовища. Навярно ще се пръснат. Можем да заловим няколко от тях, но не всички. Вероятно само съвсем малка част. Единственият начин да се справим е да пратим срещу тях всички хора, с които разполагаме.

— Те ще се пръснат, това е така — потвърди Улф. — И по този начин ще гарантират оцеляването си. А и са способни да се движат бързо. Навярно след още един ден ще стигнат до Нова Англия на север и до Джорджия на юг. Отначало ще се крият из планините, но после ще започнат да ги напускат.

— Според вас след колко време ще започнат да снасят яйца? — попита Уилсън.

Улф разпери ръце.

— Кой знае?

— Поне някакъв предполагаем срок.

— Седмица. Или две. Наистина не зная.

— Колко яйца има в едно гнездо?

— Над двайсет. Разберете, не знаем. Открили сме само няколко гнезда.

— Кога ще започнат да убиват?

— Още сега. Веднага. Трябва да ядат, за да растат.

Трябва много да убиват. Диви и домашни животни, понякога хора. Отначало не много. Като убиват хора, те привличат вниманието към себе си. Колкото и да са войнствени, чудовищата разбират, че са уязвими, тъй като още са малко. Може и да са убийци психопати, но не са глупави.