Читать «Опцията на Тюринг» онлайн - страница 153

Хари Харисън

— Ами, давай тогава, да опитаме.

25.

31 май 2024

— Брайън Делейни, нима си работил цяла нощ? Като си тръгвах снощи, обеща, че ще останеш само за още няколко минути. А беше десет часа — ядосана, Шели нахлу енергично в лабораторията.

Брайън разтърка бакенбардите си, примигна виновно със зачервени очи и го заусуква:

— Кое те кара да мислиш така?

Ноздрите й се разшириха.

— Ами, достатъчно е само да те погледне човек. Изглеждаш ужасно. Освен това ти позвъних по телефона, но никой не се обади. Както можеш и сам да се сетиш, доста се разтревожих.

Брайън попипа колана си там, където обикновено бе окачен телефонът му: нямаше го.

— Трябва да съм го оставил някъде, не съм го чул да звъни.

Тя извади своя телефон и натисна бутона за автоматично повторно избиране. Чу се далечен звън. Намери апарата му до кафеварката. Върна му го с ледено мълчание.

— Благодаря.

— Трябва да е винаги близо до теб. Наложи се да потърся бодигардовете ти. Те ми казаха, че си още тук.

— Предатели — измърмори той.

— И те се тревожат като мен. Нищо не е толкова важно, че да рискуваш здравето си за него.

— Има нещо важно, Шели, там е работата. Спомняш ли си за неприятностите, които имахме с новата мениджърска програма преди да си тръгнеш снощи? Каквото и да правехме, системата просто се сгърчваше и умираше. Затова започнах отново с една много проста програма за подреждане на цветни квадрати, после я усложних с различни по форма и по цвят петна. И какво да видя — мениджърската програма продължаваше да работи, но всички останали сякаш бяха изключени. Затова записах какво се бе получило и опитах отново. Този път инсталирах програма, която да проследи всички команди, издавани от мениджъра до останалите подпрограми. Нещата се забавиха достатъчно, за да мога да открия какво става. Нека да го видим заедно.

Той пусна записа, направен през нощта. На екрана се показа как ИИ бързо подрежда цветните петна, как последва забавяне, след това помръдваше едва-едва, докато накрая спря напълно. Дълбокият бас на Робин-3 прогърмя в говорителя.

— … К-линия 8997, отговорѝ веднага на входящ сигнал 10983 — прекалено си бавна… — отговорѝ веднага… забрана. Избор на подпроблем 384. Приет отговор от К-4093, забрана заради бавни отговори от К-3724 и К-2314. Избор на подпроблем 385. Отговорите от К-2615 и К-1488 са в противоречие — забрана и на двете. Избор на…

Брайън изключи записа.

— Разбра ли?

— Всъщност, не. Ако изключим това, че програмата непрекъснато издаваше забрани.

— Да, и в това е проблемът. Тя би трябвало да се учи от придобития опит, като възнаграждава успелите подпрограми и да забранява онези, които се провалят. Ала прагът на мениджъра за успех е заложен тъй високо, че приема само перфектно и моментално подчинение. Затова той възнаграждава само елементите, които отговарят бързо, и изключва по-бавните — дори и когато онова, което те се опитват да правят, да се окаже в крайна сметка по-добро.